Heel langzaam wordt Nederlandse energiemarkt groener

Ranglijst duurzaamheid stroomleveranciers

De ranglijst van aanbieders op de consumentenmarkt (afb: Wise)

De verduurzaming van het energieaanbod op de Nederlandse stroommarkt verloopt traag, stellen Natuur & Milieu, WISE Nederland, de Consumentenbond en Greenpeace bij de presentatie van de jaarcijfers. Het aanbod voor consumenten is het afgelopen jaar maar een klein beetje groener geworden. Op de veel grotere zakelijke markt wordt voor een groot deel nog grijze, vervuilende stroom aangeboden. Alles bij elkaar komt de Nederlandse energiesector niet verder dan een 5,7 (op de 10) tegen 5,6 vorig jaar.
Bij de consumentensector komen de opstellers tot een 6,3, hetzelfde cijfer als in 2018. De grotere aanbieders zoals Eneco en Vattenfall (voorheen NUON) boekten wel enige vooruitgang. Een iets groter aantal consumenten krijgt nu groene stroom dan vorig jaar.

Energieleveranciers op de zakelijke markt doen veel minder hun best voor het klimaat dan de leveranciers op de consumentenmarkt. Dat terwijl de zakelijke markt ruim drie keer zoveel stroom gebruikt als de consumenten. Het gemiddelde cijfer op de zakelijke ranglijst steeg wel, van een 4,8 naar een 5,3, maar is nog steeds onvoldoende. Net als vorig jaar vormen de achterblijvers hier de grootste groep: 24 van de 37 bedrijven scoren een onvoldoende. Zij leveren vooral vervuilende grijze stroom. Acht leveranciers doen het wel goed en worden beoordeeld met een acht of hoger.

Slakkengang

De stroommarkt is vooral groener geworden doordat een aantal fossiele centrales werd gesloten en er meer werd geïnvesteerd in zon- en windenergie. De gemiddelde score stelt echter nog steeds teleur, aldus de samenstellers. “De klimaatcrisis en de afspraken die ook de energieleveranciers maakten in het Klimaatakkoord vragen om daadkracht. Je zou daarom verwachten dat er door leveranciers meer tempo wordt gemaakt. Terwijl consumenten massaal kiezen voor duurzame stroom, lijken veel energieleveranciers de kantjes ervan af te lopen en hun verantwoordelijkheid te ontlopen”, schrijven ze.

Opmerkelijk in het onderzoek is dat het merendeel van de nieuwkomers op de markt een onvoldoende haalt. Op de consumentenmarkt scoort zelfs geen enkele nieuwe aanbieder een voldoende. Deze leveranciers lijken zich door lage prijzen in te vechten op de markt en besteden weinig aandacht aan duurzaamheid. Een slechte zaak, concluderen de onderzoekers, want energieleveranciers die beginnen met een onvoldoende veranderen zelden in een koploper en leveren dus geen bijdrage aan de omslag naar groene energie.

Het jaarlijkse Onderzoek Duurzaamheid Stroomleveranciers, is opgesteld door de WISE, Natuur & Milieu, de Consumentenbond en Greenpeace. De vier organisaties onderzochten voor het zevende jaar op rij de investeringen, inkoop en levering van energieleveranciers in Nederland en beoordeelden die op duurzaamheid. Met dit onderzoek willen de organisaties transparantie van de energiemarkt bevorderen, consumenten goed informeren en Nederlandse energieleveranciers stimuleren om duurzame keuzes te maken.

Bron: Wise Nederland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.