Nobelastronoom: Ontsnappen van de aarde onmogelijk

Nobelprijswinnaar astronoom Didier Queloz

Didier Queloz (afb: WikiMedia Commons)

Niet de geringste geleerden zoals Stephen Hawking hebben wel eens gespeculeerd over menselijke emigratie naar andere planeten. Weinig kans, denkt astronoom en Nobelprijswinnaar Didier Queloz. We zullen gewoon wat moeten doen aan de aardopwarming, zei de laureaat op een bijeenkomst in Stockholm over klimaatverandering in aanloop naar de uitreiking van de Nobelprijzen.
“Dat vind ik onverantwoordelijk. De sterren zijn zo ver weg. We kunnen niet in ernst rekenen op een ontsnapping van de aarde”, zei Queloz. Hij zei ook dat de menselijke soort op deze planeet is ontstaan. “We zijn er niet op gebouwd op een andere planeet te leven dan deze. We kunnen onze tijd en energie beter besteden aan het oplossen van dat probleem.”

Andere leefwijze

Ook diverse andere Nobelprijswinnaars drongen er op de persconferentie op aan de klimaatverandering serieus te nemen. Esther Duflo, de de Nobelprijs voor economie won, stelde dat het aanpakken van het klimaatprobleem noopt tot verandering van onze leefwijze, vooral in de rijke landen, waar mensen veel te veel energie verbruiken en veel te veel consumeren. Ze was het oneens met de stelling dat die overconsumptie geen kwaad zou kunnen zolang die maar gebaseerd is op hernieuwbare energie.
Dat laatste was wellicht een snier naar oud-vice-president en klimaatactivist Al Gore die zijn energieverbruik (van ettelijke keren het, hoge, Amerikaanse gemiddelde) rechtvaardigde met het feit dat die energie duurzaam werd opgewekt.

Bron: ABC News

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.