Lange mensen zouden slimmer zijn

Reus van Rotterdam (?)

Die man rechts (Reus van Rotterdam?) moet veel slimmer zijn dat die vuurgever.

Lange mensen schijnen door de bank beter te scoren met iq-tests, door sommigen gezien als maat voor intelligentie, dan minder lange mensen.  Dat schijnen onderzoekers van de universiteit van Edinburgh te hebben uitgevogeld.

Al eerder zou zijn gebleken dat er een relatie is tussen lengte en iq. Het zit allemaal in de genen, zou je zeggen. Niet, helemaal (dus). Lengte zou voor 70 tot 90% bepaald worden door het erfgoed, de intelligentie tussen de 40 en 70%. Lange mensen delen erfelijke eigenschappen met intelligente, alhoewel het verband zwak is. Dat verband was al geconstateerd bij tweelingen. Onderzoeker Riccardo Marioni en collega’s hebben onderzoek gedaan aan niet verwante proefpersonen.
Van zo’n 7000 proefpersonen uit het noorden van het Verenigd Koninkrijk werden de voor de onderzoekers interessante SNP’s (snips) in het genoom bepaald. Snips zijn mutaties waarbij slechts één nucleotide van een gen is veranderd, hetgeen toch tot een zicht-/meetbaar effect leidt. Hun lengte werd bepaald en ze moesten vier iq-tests doen, die de snelheid van handelen, het verbale geheugen, de uitvoeringsfuncties en de woordenschat toetsten. De uitkomsten van lengtemeting en iq-tests werden geanalyseerd op een mogelijk genetisch verband. Onderzoek onder verwante proefpersonen leidde tot de conclusie dat er een verband is; bescheiden, maar aantoonbaar.
De Schotten becijferden dat 58% van de variatie in lengte en 28% van de variatie in iq zou zijn geassocieerd met snips. Tussen de twee bestaat een verband met een waarschijnlijkheid van 28% en de meerderheid van de fenotypische correlaties (71%; fenotype heeft te maken met wat is te zien/meten aan iemand) laat zich verklaren uit de genetische overeenkomsten.
Wetenschappers zijn onverbeterlijk. Er is een zwak verband aangetoond en dan gaan de onderzoekers meteen op zoek naar verklaringen, die dan nog eens hogelijk speculatief zijn. Zo denken de Schotten dat dat verband zou kunnen bestaan, omdat beide eigenschappen aantrekkelijk zouden zijn.
Lengte en iq schijnen ook een relatie te hebben met gezondheid. Kleinere mensen schijnen ‘bevattelijker’ te zijn voor hartziektes dan grotere en intelligentere mensen schijnen minder last te hebben van hartkwalen, ongelukken en zouden ook minder vaak zelfmoord plegen. Mensen die het vreselijk vinden om klein te zijn hebben vaker last van paranoïde neigingen, aanvallen van afgunst en van wantrouwen. Kortom, de kleintjes schijnen het niet makkelijk te hebben.
Ook de lange darmen worden echter niet gespaard. Hoogontwikkelde vrouwen krijgen vaker kanker na de menopauze, terwijl lange soldaten en atleten vaker een lagere levensverwachting hebben dan hun kleinere bentgenoten. Hoogst interessant.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.