Uitstoot vier ‘nieuwe’ cfk’s in atmosfeer blijkt toegenomen

ozongat

Gat in de ozonlaag (afb: Nature)

Britse en Nederlandse wetenschappers  hebben in de atmosfeer vier nieuwe gassen ontdekt die de ozonlaag aantasten. Dat is opvallend, want de productie van dat soort gassen is al verboden sinds 2010. Toch zijn de gassen – drie zogenoemde gechloreerde fluorkoolwaterstoffen (cfk’s) en een hcfk – sinds die tijd pas in de atmosfeer terechtgekomen.  De concentratie van twee van de vier gassen stijgt bovendien nog steeds. (H)cfk’s zijn verantwoordelijk voor het gat in de ozonlaag.
Het is de onderzoekers niet duidelijk waar de gassen vandaan komen. “Mogelijk zijn het grondstoffen voor de productie van insecticiden of oplosmiddelen voor het reinigen van elektronische componenten”, schrijft de universiteit. Waarschijnlijker is het dat die ‘vertraging’ voor een deel komt doordat die gassen als koelvloeistoffen zijn gebruikt in gebruiksvoorwerpen als koelkasten en diepvriezers. Die gassen in oud witgoed zouden in principe moeten worden afgevangen, maar je mag er gerust aan twijfelen of dat ook altijd daadwerkelijk gebeurt.

De onderzoekers gebruikten een speciaal Russisch vliegtuig om luchtmonsters te nemen. Hoog in de atmosfeer werden met speciale meetapparatuur de gassen ontdekt. “Gelukkig hebben we deze stoffen ontdekt nu ze nog in zeer kleine hoeveelheden aanwezig zijn. Onze ontdekking zal hopelijk snel tot maatregelen leiden”, aldus onderzoeker Thomas Röckmann. Het zou alles bij elkaar gaan om 74 000 ton. Volgens de onderzoekers is niet eerder zo’n sterke toename gezien van de uitstoot van cfk’s sinds in de jaren ’90 scherpe reductiemaatregelen zijn getroffen.  Die uitstoot komt dicht in de buurt van de ’topjaren’ ’80. In 1989 werden wereldwijd de eerste beperkingsmaatrgelen getroffen. In 2010 werden de stoffen geheel verboden.

Bron: De StandaardEurekalert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.