Stabiele organische zonnecellen ontwikkeld (?)

Organische zonnecel

Een organische zonnecel heeft voordelen boven een zonnecel van silicium

Organische zonnecellen staan op het punt om de markt te betreden, maar voordat dat zover is moet toch nog wel even een minpuntje worden weggewerkt. Organische zonnecellen hebben een zeer beperkte levensduur van maar een paar jaar. Nu denken onderzoekers van de universiteit van Michigan in Ann Arbor de oplossing gevonden te hebben op stabiele organische zonnecellen te maken.
Organische zonnecellen zouden flexibeler en zeker transparanter zijn dan siliciumcellen1,2,3. Hun grootste probleem is echter dat hun prestaties nog al snel omlaag gaan 4,5,6,7,8.  Er waren al onderzoekers die dat als een hard gegeven opvatten, inherent aan het type zonnecellen. Ze weten dat aan de zwakke bindingen in organische materialen. Dat verhaal klopt echter niet met de prestaties van organische lichtdiodes (led’s) die akelig stabiel blijken te zijn9.
De Ann Arbor-onderzoekers bestraalden de organische cellen 68 dagen lang met wit licht met de ‘kracht’ van 37 zonnen. Na die behandeling hielden de cellen nog 87% van hun rendement over. Door die behandeling zou de achteruitgang aanzienlijk vertraagd worden. De onderzoekers rekenden uit dat na zo’n 27 000 jaar het rendement nog steeds op 80% van de oorspronkelijke waarde zou liggen.
De onderzoekers gaven een tweede groep organische zonnecellen 848 uur lang een ultraviolette ‘douche’ met een sterkte van twintig zonnen. Dat is ongeveer de uv-dosis die zonnecellen in ruim negen jaar te verwerken krijgen. De onderzoekers zagen het rendement niet verminderen. De Ann Arbor-onderzoekers denken dan ook dat organische zonnecellen op de juiste manier ‘ingepakt’ uitzonderlijk stabiel kunnen zijn.

Bron: Nature

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.