Het blijft zoeken naar de oorzaak van de ziekte van Alzheimer

Alzheimer-hersens

Een opname van een door Alzheimer aangetast brein

Al vele jaren wordt er onderzoek gedaan naar de oorzaken en geneesmiddelen van/voor de ziekte van Alzheimer, maar tot nu toe zijn noch de oorzaken noch de geneesmiddelen gevonden. Ophopingen van beta-amyloïde zouden de oorzaak maar ook het gevolg van de ziekte kunnen zijn. Nu denken onderzoekers dat de verwoestende uitwerking op de hersencellen een gevolg is (kan zijn) van de geringere aanmaak van een oplosbaar beta-amyloïde in het hersenvocht.Niet de amyloïdeplaques zouden de oorzaak van de ziekte zijn, maar, zoals al vaker leek aangetoond, de verminderde aanmaak van beta 42-amyloïde. Dat zou juist tegen die hersenziekte beschermen. Om daar enige zekerheid over te krijgen onderzochten de onderzoekers patiënten die genetisch ‘voorbestemd’ waren om die plaques te krijgen.
In die groep bleek 40% inderdaad de gevreesde eiwitophopingen in hun hersens te krijgen in de loop van drie jaar. Het bleek dat de gemeten beta 42-amyloïdewaarden een goede indicatie waren voor de staat van de geestelijke vermogens van een proefpersoon en niet de aanwezigheid van amyloïdeplaques.

De onderzoekers geven zelf aan dat hun dit onderzoek nog niet het einde zal zijn van de discussies over de oorzaak van Alzheimer. Er zijn inmiddels diverse klinische proeven gestart met een tuberculosevaccin dat werkzaam zou kunnen zijn tegen ziektekenmerken zoals ook beta 42-amyloïde. Voorlopig zal de speurtocht naar oorzaken en geneesmiddelen van/voor de ziekte nog wel even doorgaan (vrees ik; as).

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.