Alzheimer’medicijn’ overtuigt deskundigen niet: bewijs rammelt

BiogenDeskundigen die de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA adviseren, vinden vrijwel unaniem dat de effectiviteit van aducanumab tegen Alzheimer niet is aangetoond. Al een tijdje waart de mare rond dat er nu eindelijk een medicijn is dat effect heeft tegen de ziekte van Alzheimer, maar deskundigen zijn niet onder de indruk.
De kans dat er komend voorjaar een medicijn tegen Alzheimer op de markt komt, is fors afgenomen. Tien van de elf deskundigen die de FDA in deze adviseren, vinden dat producent Biogen niet heeft aangetoond dat aducanumab effectief is, de elfde twijfelt. De FDA kan het oordeel negeren, maar dat is zeer ongebruikelijk. Volgens het bedrijf zou het middel de achteruitgang van denkvermogen, geheugen e.d., eigen aan het ziekteverloop, met eenvijfde vertragen. De deskundigen stellen dat het bewijs daarvoor rammelt.

Als aducanumab zou worden goedgekeurd door de FDA – en later het Europese geneesmiddelenagentschap – dan hangt daar een stevig prijskaartje aan. We praten dan over tienduizenden of honderdduizenden euro’s per patiĆ«nt per jaar, stelt Alzheimer Nederland. Daarbij komt dat mogelijke bijwerkingen ook niet ongevaarlijk zijn. Af door zijdeur? Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Bron: de Volkskrant

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.