EP stemt in met duurder ‘korting’ emissierechten

Bruinkoolcentrale in Duitsland

Bruinkoolcentrale in Duitsland

De uitstoot van het broeikasgas koolstofdioxide zal meer geld gaan kosten, zo heeft het Europees Parlement besloten. Daardoor worden vormen van energieopwekking waarbij geen CO2 wordt geproduceerd en technieken om de uitstoot te neutraliseren aantrekkelijker.
Het Europese Parlement heeft gister ingestemd met een reductie van de zogeheten ‘emissierechten’. Ingaand het komende jaar worden de emissierechten voor 900 miljoen ton CO2 uit de markt genomen. De prijs voor de emissie van koolstofdioxide in de emissiehandel daalt al jaren, hetgeen overstappen op koolstofvrije energieopwekking niet erg bevordert. Voor dit besluit bindend wordt, moet de raad van EU-ministers zich nog over het voorstel buigen. Die komt vrijdag bij elkaar. Dat lijkt een formaliteit.
In het systeem van de emissiehandel zoals die in de EU geldt, moeten energiebedrijven en andere verstokers van fossiele energie, zoals de chemische industrie, emissierechten betalen voor de CO2-uitstoot. Doordat de economie in het slop raakte daalde de prijs van de emissierechten van koolstofdioxide en daarmee de aantrekkelijkheid van alternatieven, met als gevolg dat de uitstoot weer is gestegen.

Begin november hadden vertegenwoordigers van de EU-landen al het groene licht gegeven voor de aanpassing van de emissiehandel, maar volgens milieuorganisatie GermanWatch is dat niet genoeg. “Alleen als de EU de emissiehandel aanpast en een ambitieuze doelstelling voor 2030 vaststelt, komt de emissiehandel uit zijn coma”, zegt Christoph Bals van GermanWatch.

Bron: Der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.