Greenpeace: IKEA gebruikt hout uit oerbossen Roemenië

Oeroud hout uit Roemenië in IKEA-meubels

Oeroud hout uit Roemenië in IKEA-meubels (afb: greenpeace.org/belgium)

Volgens milieuorganisatie Greenpeace gebruiken meubelfabrikanten die voor IKEA produceren hout uit enkele van Europa’s laatst overgebleven oerbossen in de Roemeense Karpaten. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van Greenpeace Centraal- en Oost-Europa. Er zijn ten minste dertig verschillende producten van deze leveranciers aangetroffen in IKEA-winkels in dertien landen, waaronder België (maar kennelijk niet Nederland). Greenpeace roept IKEA op om geen hout meer aan te nemen uit oerbossen en ook Europese beleidsmakers aan te sporen om oerbossen wettelijk te beschermen. 
Voor het onderzoek volgden onderzoekers van Greenpeace de volledige toeleveringsketen en analyseerden ze vergunningen en satellietbeelden. Ze bekeken de situatie ter plekke in de bossen en bij de toeleveranciers tot in de schappen van IKEA aan toe. Zeven fabrikanten bleken hout te gebruiken uit bossen met een zeer hoge ecologische waarde van meer dan 100 jaar oud, waaronder beschermde Natura 2000-gebieden.
“Niemand wil zijn kind te slapen leggen in een bed dat de biodiversiteitscrisis vergroot. Toch vinden we ook in Belgische IKEA rekken producten uit eeuwenoude bossen. IKEA zou het voortouw moeten nemen door zijn eigen duurzaamheidsbeloftes na te komen en ook te pleiten voor wetgeving die onze oerbossen eindelijk echt beschermt”, zegt Ruth-Marie Henckes, biodiversiteitscapagneleider bij Greenpeace België.

IKEA heeft de conclusies van het rapport niet weersproken, maar stelt de zaak te onderzoeken. Als klopt wat Greenpeace gevonden heeft, dan stelt het bedrijf maatregelen te zullen nemen.

Toevluchtsoorden

De Karpaten behoren tot de belangrijkste en grootste toevluchtsoorden voor wilde dieren in Europa. Ze herbergen onder meer bruine beren, lynxen, wolven en wisenten. Bedrijven en overheden hebben liever niet dat gebieden worden erkend als oerbos of bos met een zeer hoge ecologische waarde om zo kapbeperkingen te voorkomen.
Dat heeft er in de praktijk toe geleid dat nu slechts 2,4% (1700 km²) van de Roemeense Karpaten beschermd is tegen houtkap. Uit officiële gegevens blijkt daarentegen dat ongeveer 7% van de Roemeense bossen ouder is dan 120 jaar, aldus Greenpeace.

Bron: de Morgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.