Biodiversiteit in minder dan 50 jaar met 68% gedaald

Indeling organismen

Wat weten we van de schimmels en micro-organismen?

Volgens een nieuw rapport van het WereldNatuurFonds is de biodiversiteit in minder dan vijftig jaar met 68% achteruitgegaan. In sommige gebieden van Zuid-Amerika is de zogeheten Living Planet-index met zelfs 94% in elkaar gestuikt. Biodiversiteit is een maat voor de gezondheid van ecosystemen. Door activiteiten van vooral de mens staat het sein voor veel ecosystemen op rood.
“De situatie van de tijgers, ijsberen en panda’s in de achteruitgang van de biodiversiteit is bekend”, stelt het rapport, “maar wat is er bekend van miljoenen micro-organismen, die we vaak nog niets eens kennen en ook bedreigd worden? Of van het leven onder onze voeten, de diversiteit van planten en insecten? Alles speelt een fundamentele rol in het leven op aarde en die zijn ook in gevaar.” Volgens de organisatie is het bewaren van biodiversiteit een absolute noodzaak voor (ook) de mens zelf, zijn gezondheid, veiligheid en welvaart.

Oplossingen

Parallel aan het WNF-rapport is er ook een studie in Nature gepubliceerd van veertig organisaties waarin oplossingen worden aangedragen om die broodnodige biodiversiteit veilig te stellen. Daarin wordt gesteld dat vooral het aantasten en verwoesten van ecosystemen door menselijk handelen de oorzaak is van die snelle afname van de biodiversiteit. Natuurbescherming heeft er weinig toe bijgedragen om die ontwikkeling een halt toe te roepen, stellen de veertig, en nog steeds groeit de honger naar landbouwgrond waardoor de mens systemen vernietigt waarvan het voortbestaan van de mensheid afhankelijk is.

Het artikel schetst drie scenario’s: geen actie, afzonderlijke acties of gecombineerde acties. Het moge zonneklaar zijn dat het laatste scenario de voorkeur verdient van de veertig organisaties. Die gecombineerde acties zouden zich moeten richten op de drijvende krachten achter de vernietiging van de ecosystemen. Het zal tientallen jaren duren eer de biodiversiteit zich weer zou herstellen met een grote kans dat het helemaal mis gaat, stellen de veertig. We praten dan, onder meer over de verandering van ons voedingspatroon (meer plantaardig in plaats van dierlijk en minder voedselverspilling) en het herstellen, verbeteren en uitbreiden van beschermde (maar dan ook echt) natuurgebieden.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.