De wereld staat in brand, letterlijk en figuurlijk

Golden Gate Bridge

De Golden Gate Bridge in San Francisco in rook gehuld (afb: AFP)

Gister heeft de zon het niet voor elkaar gekregen tot Californië door te dringen vanwege de rook die daar wordt veroorzaakt door talloze branden. Ook elders in de wereld verwoesten branden grote delen van de natuur.
Sociale media worden overspoeld door de apocalyptische beelden uit het westen van de VS, maar dat is niet de enige plek waar de natuur in brand staat. Ook in het Amazonegebied en de hoger breedtegraden van het noordelijk halfrond, vooral in Siberië, staan in de fik.
Al weken woeden er branden in het westen van de VS, niet alleen in Californië maar ook in Oregon en de staat Washington net onder Canada. Er zouden al honderdduizenden hectares verloren zijn gegaan door brand, in Californië alleen al 800 000 ha. Winden in het noorden van Californië wakkeren die branden nog eens aan. De branden en de schade die die opleveren zijn volgens de Californische klimatoloog Daniel Swain niet eerder vertoond. In de staat Washington in het noordwesten van de VS zou in een dag al meer natuur in rook zijn opgegaan als normaal in een heel jaar.

Oorzaken

Over de oorzaken van die natuurbranden wordt veel gespeculeerd. Gewezen wordt op de klimaatverandering die heeft geleid tot de toename van droogtes. Ook de temperaturen blijven stijgen. Ook wordt het slechte onderhoud als (mede)oorzaak genoemd waardoor de bossen in slechte staat verkeren. Dat wordt nog eens verslechterd door de gevolgen van de klimaatverandering. Zachte winters hebben er voor gezorgd dat meer insecten dan vroeger dat seizoen overleven, een extra belasting voor de bossen.
De factor mens, los van de door die diersoort veroorzaakte klimaatverandering, valt ook niet te negeren. Zo is er bij een feest in El Dorado (!) bij kennisgeving van het geslacht van een toekomstige boreling brand ontstaan die uiteindelijk 28 000 ha bos heeft verwoest.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.