Muurvoer maakt ons afweersysteem agressiever

vetkwabDat muurvoer (fast food) slecht is voor onze gezondheid behoeft hier geen vertoog, maar het schijnt erger te zijn dan gedacht. Muurvoer zorgt ervoor dat ons afweersysteem wordt ontregeld en daardoor ‘agressiever’ wordt. Althans, bij muisjes die, heel sadistisch, cafeteriaeten kregen, ontwikkelden zich in hun hele lijfje ontstekingen alsof ze waren besmet door een gevaarlijke bacterie. “Het ongezonde eten leidt tot een onverwachte stijging van afweercellen in het bloed”, zegt onderzoekster Anette Christ van de universiteit van Bonn (D).
Om die veranderingen beter te begrijpen, isoleerden de onderzoekers de voorlopercellen van afweercellen uit het beenmerg van de muisjes en stelden hun functie en activeringsstatus vast. Christ: “Onderzoek aan het celgenoom toonden inderdaad aan dat bij de voorlopercellen door het westerse dieet een aantal genen werd geactiveerd”, stelt medeonderzoeker Joachim Schultze. “Het ging daarbij om genen die verantwoordelijk zijn voor vermeerdering en rijping. Fastfood leidt er toe dat het lichaam snel een grote legermacht op de been brengt.”

Die veranderingen bleven zelfs in stand nadat de muisjes op een normaal dieet waren gezet. De acute ontstekingen verdwenen weliswaar, maar de omprogrammering van de afweercellen bleef ongewijzigd, stellen de onderzoekers.

Geheugen van het afweersysteem

Dat ligt kennelijk aan het geheugen van het afweersysteem. Dat is handig als eenzelfde ziekteverwekker weer opduikt, maar in dit geval is dat niet zo handig. Dat geheugen wordt kennelijk ook in werking gezet door het eetpatroon.
Bepaalde afweercellen schijnen op dat ongezonde muurvoer te reageren, zoals ander onderzoek bij proefpersonen aannemelijk heeft gemaakt. In het bloed van de proefpersonen werden zogeheten inflammasomen gevonden, geactiveerd door bepaalde voedingsstoffen, met als gevolg dat er bepaalde ontstekingen veroorzakende signaalstoffen vrij kwamen en bepaalde genen werden aangezet. Dat schijnt al te (kunnen) gebeuren bij kleine prikkels. Voor mij voorlopig geen patatje oorlog of frikandel meer.

Bron: bdw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.