Gaan we binnenkorten kwantumrekenen via de wolk?

“We hebben http://dx.doi.org/10.1103/PhysRevLett.132.150604“>voor het eerst aangetoond dat kwantumrekenen in de wolk toegankelijk is op een opschaalbare, praktische manier die mensen ook volledige veiligheid en privacy van gegevens zal bieden, plus de mogelijkheid om de authenticiteit ervan te verifiëren”, zegt David Lucas van de universiteit van Oxford.
De onderzoekers gebruikten een aanpak die ‘blind kwantumrekenen’ wordt genoemd, waarbij twee afzonderlijke quantumcomputers op een volledig veilige manier met elkaar kunnen worden verbonden. Nieuwe methoden kunnen worden opgeschaald naar grote kwantumberekeningen.
“Met behulp van blind kwantumrekenen kunnen mensen toegang krijgen tot kwantumcomputers op afstand om vertrouwelijke gegevens te verwerken met geheime algoritmen en ze kunnen zelfs verifiëren of de resultaten juist zijn, zonder enige nuttige informatie weg te geven. Dat concept is een grote stap voorwaarts in zowel kwantumrekenen als het veilig houden van onze informatie op het web”, zegt onderzoeksleider Peter Drmota.

Op afstand

De onderzoekers creëerden een systeem dat bestond uit een glasvezelnetwerkverbinding tussen een kwantumcomputerserver en een eenvoudig apparaat dat fotonen of lichtdeeltjes detecteert op een onafhankelijke computer die op afstand toegang heeft tot wolkdiensten. Dat maakt zogenaamde blinde kwantumcomputers over een netwerk mogelijk.
Elke berekening moet gecorrigeerd/gecontroleerd worden. Die correcties gelden voor alle volgende berekeningen en vereisen directe beschikbare informatie. De onderzoekers gebruikten hiervoor een combinatie van kwantumgeheugen en fotonen.

Lucas: “Nooit eerder in de geschiedenis zijn de kwesties rond veiligheid van gegevens en code heftiger besproken dan in het huidige tijdperk van wolktoepassingen en kunstmatige intelligentie. Naarmate kwantumcomputers meer kunnen, zullen mensen die via netwerken gaan gebruiken.”
“Onze resultaten laten een in dit opzicht stapsgewijze verandering in de mogelijkheden zien ook wat betreft veiligheid en privacy.” De resultaten zouden uiteindelijk kunnen leiden tot de commerciële ontwikkeling van apparaten die op gewone digitale klapdozen kunnen worden aangesloten, denken Lucas c.s.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.