Rode wijn toch niet zo gezond…

Wijngaarden in Chianti (It)

Wijngaarden in Chianti (It)

De Chianti-streek (It)[/caption]In de voedingsleer is het echt martelen. Wat de ene dag als gezond voedsel, al of niet vloeibaar, wordt gezien, kan het volgend jaar als weinig werkzaam of zelfs schadelijk worden beschouwd, zoals recentelijk de vitaminen. Onderzoekers van de Amerikaanse John Hopkins-unniversiteit zouden nu hebben uitgevonden dat resveratrol, het gezonde bedanddeel van wijn en chocolade, bij nader inzien helemaal niet zo veel invloed heeft op gezondheid en levensduur. Afijn, het is wachten op de onderzoeker die daar weer het tegendeel van beweert.

De gedachte gezonde bijwerking van rode wijn werd ingegeven door het verhoudingsgewijs lage aantal hart- en vaatziektes in Frankrijk, ondanks het cholesterolrijke en vette dieet van de Fransen. Resveratrol en andere polyfenolen uit rode wijn zouden daarvoor verantwoordelijk zijn. Resveratrol zou ook een ontstekingsremmende werking hebben, beschermen tegen kanker en zorg dragen voor soepele aderen.
Onderzoekers rond Richard Semba onderzochten 783 proefpersonen van 65 jaar en ouder. Die maakten deel uit van het onderzoek naar veroudering in de Chianti-streek, dat liep tussen 1998 en 2009. De onderzoekers probeerden een verband te ontdekken tussen resveratrol-niveaus en ziektes als kanker, ontstekingen, hart- en vaataandoeningen en ook overlijden. Daartoe werd van de proefpersonen elke 24 uur een urinemonster genomen om die te controleren op afbraakproducten van de ‘gezonde stof’.
In de negen jaar die de studie duurde overleden 268 proefpersonen (eenderde), die aan het begin geen hart- of vaataandoeningen hadden. 174 (27,2%) ontwikkelden een hartziekte tijdens de proef. Van de 734 deelnemers die aan het begin van de proef geen kanker hadden, kregen er 34 kanker. Er bleek geen verband te ontdekken tussen de hoeveelheid afscheidingproducten van resveratrol de dood, ontstekingen, kanker en hart- en vaatziekten. Conclusie is dat die ‘gezonde stof’ geen enkele invloed had op gezondheid of overlijden.

Bron: Eurekalert

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.