EP stemt in met uitgeklede versie Natuurherstelwet

Frans Timmermans

Eurocommissaris Frans Timmermans: “De basis ligt er” (afb: WikiMedia Commons)

Het Europees Parlement (EP) heeft ingestemd met een uitgeklede versie van de Natuurherstelwet die de slechte staat van de natuur in de EU beoogt te verbeteringen. Volgens de nieuwe versie worden landen niet verplicht de natuur te herstellen, maar moeten ze een ‘inspanning’ verrichten voor natuurherstel. Dat scheelt een slok op een borrel.  Toch Euro-commissaris Frans Timmermans, verantwoordelijk voor dit ‘wetsvoorstel’, blij met het groene licht van het EP.Eigenlijk leek het voorstel zonder problemen door het EP geloodst te zullen worden, maar met de Europese verkiezingen in aantocht ging vooral de Europese Volkspartij, de christendemocratische fractie, pal voor het ontwerp liggen. Timmermans heeft zich het vuur uit de sloffen gelopen om zijn voorstel geaccepteerd te krijgen, maar moest de wet wel een stuk tandenlozer maken om die geaccepteerd te krijgen. Volgens hem is deze wet een belangrijk onderdeel van het Groen Akkoord van de EU.

Toch was niet iedereen (buiten de EVP) ontevreden. Sabien Leemans bij het Wereldnatuurfonds verantwoordelijk voor biodiversiteit noemde het (krappe) ‘ja’ voor het wetsvoorstel goed nieuws. Ioannis Agapakis van ClientEarth was een stuk minder positief “We zitten nu met een (lege?;as) huls van een wet.” Timmermans zou ontkend hebben dat het voorstel te veel is verwaterd. De basis staat er, vindt hij.
Een van de hardste ingrepen is het schrappen van alle bepalingen met betrekking tot het herstel van landbouwecosystemen. Deze vereisten dat de lidstaten maatregelen moesten nemen om de indicatoren met betrekking tot graslandvlinders of landbouwvogels te verbeteren en om het aandeel land met een hoge biodiversiteit te vergroten. Artikel 9 van de ontwerpvoorstel was ook gericht op het herstel van drooggelegde veengebieden, met als doel 30% van deze gebieden te herstellen in 2030 en 70% in 2050.

Kans

Overigens is het laatste woord over de Natuurherstelwet nog niet gesproken. Er komen nog onderhandelingen tussen de EC, de raad van ministers en het EP om het voorstel te verbeteren, maar Nicolas Fournier van Oceana verwacht dat dat erg lastig zal worden en wie zou ze moeten voorstellen? “Ondanks alle inbreng van burgers, wetenschappers en ook bedrijven voor de invoering van de wet het EP nog ver verwijderd is van wat de wetenschap stelt te moeten doen om de biodiversiteit en het klimaat te herstellen”, stelt Leemans (toch) kritisch. “De tekst is afgezwakt, maar nog niet definitief.”

Bronnen: NRC, Le Monde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.