In 2020 227 milieuactivisten vermoord, meer dan ooit

Ontbossing Amazonegbied

Vaak worden de bossen platgebrand om plaats te maken voor landbouwgrond (afb: Futura-Sciences)

Het vorig jaar zijn alleen al in Latijns-Amerika meer dan honderd mensen vermoord die opkwamen voor het behoud van de natuur. Mensen die strijden voor behoud van de natuur en een beter milieu worden steeds vaker het slachtoffer van hun tegenstanders. Wereldwijd roepen hulporganisaties op om milieu- en klimaatactivisten beter te beschermen. De 227 vermoorde die de organisatie Global Witness heeft geteld zou een nieuw droevig record zijn. In 2019 werden, ten minste, 212 activisten om het leven gebracht.
“De agressie tegen milieu- en mensenrechtenactivisten is sterk gegroeid”, zegt Lourdes Castro van de Colombiaanse organisatie Somos Defensores. “Het gaat meestal om inheemsen die hun eigen grondgebied verdedigen.” Driekwart van de moordaanvallen vindt volgens het rapport plaats in Latijns-Amerika. In Colombia ging het over 65 omgebrachte activisten, in Mexico om 30 en in Brazilië om 20. Op de Filipijnen stierven 29 activisten door moordenaarshand.
Omgerekend naar het inwonertal is Nicaragua het afgelopen jaar het gevaarlijkste land geweest voor milieubeschermers. Daar werden twaalf activisten vermoord. Op de tweede en derde plaats staan Honduras en Colombia.

Afrika

In Afrika is het aantal moordslachtoffers onder natuurbeschermers sterk gestegen: van zeven in 2019 naar achttien het vorig jaar. In Kongo werden in het nationale park Virunga twaalf parkwachters en een automobilist vermoord door een groep (irreguliere) soldaten. Global Witness gaat er van uit dat het werkelijk aantal vermoorde activisten nog hoger ligt.

Volgens het rapport hebben de meeste moorden te maken met (vaak illegale) houtkap. Op de tweede plaats komt de aanleg van stuwmeren of andere waterprojecten. Ook landbouwambities vormen nogal eens de aanleiding voor de moorden. Het gaat daarbij niet alleen om criminele bendes en paramilitaire groepen, maar ook om overheidsvertegenwoordigers, maar ook om boeren en bedrijfsvertegenwoordigers.
Bedrijven, consumenten en overheden zouden moeten weten dat mijnbouw, land- en bosbouw in Zuid-Amerika vaak gepaard gaat met veel geweld, stelt Castro. “Zolang overheden geen punt maken van de bescherming van milieu- en klimaatactivisten zullen de moorden doorgaan evenals de teloorgang van het klimaat”, verklaart Chris Madden van Global Witness. “Mensen die strijden voor het klimaat, voor het behoud van bossen, rivieren en ecosystemen riskeren hun leven. Dat moet ophouden.”
De strijd om klimaatverandering tegen te gaan en natuurbescherming liggen in elkaars verlengde. Mensen die daarvoor vechten vinden steeds vaker moordenaars op hun weg. Dat is echter het finale stadium van een proces dat begint met het achtervolgen op internet, met juridische aanklachten en bedreigingen.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.