20 vlees- en zuivelbedrijven produceren meer broeikasgassen dan Duitsland

Rundvleesproductie in Argentinië

De productie van rundvlees kost veel landbouwareaal en veroorzaakt grote hoeveelheden broeikasgassen

Volgens Friends of the Earth zouden twintig vlees- en zuivelbedrijven meer broeikasgassen produceren dat landen als Duitsland, Frankrijk of het Verenigd Koninkrijk. Die bedrijven zouden tussen 2015 en 2020 bij elkaar een bijna een halfbiljoen dollar aan kredieten ontvangen hebben van, onder meer, investeringsbedrijven, banken en pensioenfondsen. Die komen vrijwel uitsluitend uit Europa en Noord-Amerika, zo valt te lezen in de ‘Meat Atlas’.
Door die kredieten zou de vleesproductie van die bedrijven in 2029 met 40 miljoen ton kunnen stijgen tot 366 miljoen ton. Volgens het rapport is wereldwijd driekwart van het landbouwareaal nodig voor het fokken van dieren en de productie van veevoer. In Brazilië gaat het om 175 miljoen ha, net zo veel als het volledige landbouwareaal in de EU.
In de vlees- en zuivelsector worden kleinere bedrijven steeds vaker opgeslokt door de grote ondernemingen. Dat zou een slecht zijn voor de ontwikkeling van duurzamere productiemethodes.
De ontwikkelingen in die sector zijn volgens Stanka Becheva van Friends of the Earth slecht voor het klimaat en de biodiversiteit en zijn uiteindelijk ook schadelijk voor de mensen. We moeten naar minder vleesvee en naar andere voedingspatronen, stelt ze. “Er zal ook regelgeving moeten komen om bedrijven te laten betalen voor de schade die ze in heel de productieketen veroorzaken. Financiers zouden niet meer in geen grootschalige projecten voor de productie van vlees en zuivel moeten investeren”.
Paolo Patruna van de Europese associatie van vleesproducenten CLITRAVI stelt dat zijn organisatie er alles aan doet om de vleesproductie duurzamer te maken. “In de EU is de uitstoot van broeikasgassen van het vee de helft van dat in de rest van de wereld: 7% tegen 14% van het totaal.” Boeren in Engeland en Wales willen ernaar streven dat de productie van vlees in 2040 per saldo geen broeikasgassen meer veroorzaakt. De vraag is of dat praktisch mogelijk is…

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.