Ook klimaatopwarming slecht voor insecten

De vruchtbaarheid van kevermannetjes loopt terug door hittegolven

De kastanjebruine rijstmeelkever (afb: WIkiMedia Commons)

Nadat ik gister meldde dat luchtvervuiling in steden fnuikend is voor insecten kom ik nu weer een berichtje tegen dat ook klimaatop-warming insecten geen goed doet. Hogere temperaturen tijdens hittegolven verminderen de vruchtbaarheid van de mannetjes van de kastanjebruine rijstmeelkevers, vonden onderzoekers, dus, was hun gevolgtrekking, zou de klimaatverandering wel eens slecht kunnen aanpakken voor die gewervelde diertjes. Dat het niet goed gaat met insecten kan zelfs elke automobilist elke dag weer waarnemen (waar zijn toch al die dode beestjes op de voorkant van mijn auto?).

“We weten dat de biodiversiteit lijdt onder klimaatverandering”, zegt onderzoeker Matt Gage van de universiteit van East Anglia (VK). “We weten alleen niet goed hoe dat komt. In deze studie hebben we geleerd dat sperma gevoelig is voor temperatuur. Omdat de activiteit van sperma wezenlijk is voor de voortplanting zou dat een verklaring kunnen zijn waardoor klimaatverandering leidt tot minder biodiversiteit. Een warmere atmosfeer zorgt er voor dat extreme gebeurtenissen zoals hittegolven steeds vaker voorkomen, intenser en wijder verspreid zijn. Vooral die hittegolven fnuikend. Het is bekend dat soorten plaatselijk uitsterven als de temperatuurschommelingen te groot zijn. Wij wilden weten hoe dat kwam en een antwoord daarop is dat het aan het sperma ligt.”
De onderzoekers hebben niet naar alle insecten gekeken, maar naar de, ik had het al verklapt, kastanjebruine rijstmeelkever (Tribolium castaneum). De beestjes werden vijf dagen blootgesteld aan een hittegolf met temperaturen 5 tot 7°C boven normaal. Vervolgens hebben de onderzoekers proberen vast te stellen welke gevolgen dat had op de reproductie en de conditie van het nageslacht. Het nageslacht halveerde en een tweede hittegolf maakte de mannetjes nagenoeg steriel.

Vrouwtjeskevers

De vrouwtjes van de rijstmeelkever schenen geen last te hebben van de hittegolven. Wel zouden hittegolven leiden tot het beschadigen van het zaad in de voortplantingskanalen van de vrouwtjes. Het zaad was vaak al dood voordat het de kans kreeg de eicellen te bevruchten. Volgende hittegolven verkleinden alleen maar de kans op talrijk gezond nageslacht. “Hittegolven halveren het voortplantingsresultaat”, zegt medeonderzoeker Kirk Sales< “en het was opvallend hoe constant dat effect was.”

De onderzoekers probeerden ook uit te vinden waardoor de mannelijke vruchtbaarheid terugliep. Het bleek dat hittegolven de mannelijke seksuele activiteit verminderde. Ze paarden maar de helft van het aantal keren dat mannetjes dat deden in de controlegroep. “Als twee hittegolven elkaar met een tussenpoos van tien dagen opvolgden, dan was het voortplantingsresultaat minder dan 1% van de controlegroep. In de natuur zal dat vaker voorkomen en dat wordt een probleem als de mannetjes zich niet aanpassen”, stelt Sales. Ook blijkt dat het, schaarse, nageslacht ook nog in mindere conditie te zijn dan die van de controlegroep. Ze leefden maanden korter.
Ook het sperma van de ‘zonen’ was aangetast. Ze waar minder in staat vrouwtjes te bevruchten dan in de controlegroep en kregen minder kroost. Sales: “Kevers zouden een kwart van de biodiversiteit uitmaken. Dan zeggen deze resultaten veel over hoe die soorten reageren op aardopwarming. Ander onderzoek heeft aangetoond dat opwarming ook de reproductie van warmbloedige dieren kan aantasten en dat die kan leiden tot onvruchtbaarheid bij zoogdieren.”

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.