Luchtvervuiling in steden fnuikend voor insecten

Insecten

Insecten vormen voer voor vogels en andere dieren en niet per definitie schadelijk

Altijd gedacht dat het milieu in steden er de laatste decennia stevig op was vooruitgegaan (zeker in het westen), maar resultaten van een recente studie hebben me ernstig doen twijfelen. Uit dat onderzoek zou zijn gerold dat de grote vervuiling met stikstofdioxide in veel grote steden in de wereld slecht heeft uitgepakt voor vooral plantetende insecten. Hoge concentraties stikstofdioxide lijken weer gunstig voor planten die daardoor beter in staat zijn zich te verdedigen tegen plantenetende insecten. Een tikje verwarrend verhaal.

Het onderzoek van Stuart Campbell van de universiteit van Sheffield (GB) en Lena Delano van de Amerikaanse Cornell-universiteit en het Amerikaanse mileiuagentschap EPA maakten aannemelijk dat planten die aan relatief hoge concentraties stikstofdioxide meer stoffen aanmaken die slecht zijn voor insecten. Die insecten groeiden slecht. Dat betekent dat dat type luchtvervuiling slecht uitpakt voor de populatie van plantenetende insecten. Campbell: “Stikstofdioxide veroorzaakt ernstige gezondheidsproblemen bij mensen, maar kan ook een groot effect hebben op planten en insecten.”
“Insecten zijn belangrijk voor de natuur en de wereld waarin we leven. Ze zijn wezenlijk voor het gezond functioneren van ecosystemen. Veel mensen weten dat insecten bestuivers zijn zoals bijen, vliegen, motten en vlinders en onontbeerlijk voor de voedselproductie maar ook wezenlijk voor de overleving van wilde planten, struiken en bomen.”

Hij legt uit dat insecten helpen voedingstoffen van de planten door te geven aan de bodem, terwijl ze zelf weer dienen als voedsel voor vogels en veel andere dieren. Ze helpen bij het verwerken van rottend plantenmateriaal waardoor ze de bodem gezond houden. Een grote daling van het aantal insecten zou slecht nieuws zijn voor zowel de natuur als onze voedselproductie, stelt de onderzoeker.

Smog

Stikstofdioxide ontstaat bij hoge temperaturen uit een reactie tussen luchtzuurstof en luchtstikstof in, onder meer, verbrandingsmotoren van auto’s. Campbell: “Stikstofdioxide is een belangrijk component van smog en het resultaat van menselijke activiteit. De concentraties van die stof zijn vooral hoog in steden, vooral in het Verenigd Koninkrijk.”
Het bleek dat de insecten effect hadden op de stikstofdioxideopname door planten. Planten waar insecten zich te goed aan deden absorbeerden vaak minder van die stof (dat is wat mij betreft het verwarrende aan dit verhaal). Het opnamevermogen van planten varieert, mogelijk ook als gevolg van de voedingsgewoonten van de insecten.
Campbell: “Uit onderzoek komt naar voren dat stadsgroen een kleine rol speelt bij het opnemen van stikstofdioxide. Er is meer onderzoek nodig. Het is in ieder geval duidelijk dat plantenetende insecten een aantal bedreigingen door luchtvervuiling gemeen hebben met mensen.”

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.