Met mondkapjes zien mensen er beter uit (dan zonder) (?)

medische mondkapjes

Medische mondkapjes schijn het aantrekkelijkst te zijn (afb: Babydrogist)

Er is weinig positiefs aan de coronapandemie, stelt de Britse krant the Guardian, maar daar ben ik (=as) het niet mee eens. We hebben gezien dat overheden wel degelijk drastisch kunnen ingrijpen (wat tot nu toe bij de strijd tegen klimaatverandering ontbreekt), we hebben geleerd dat er essentiële winkels zijn (en dus andere die er niet toe doen) en dat voetbal er zonder publiek uitziet als wat die sport werkelijk is (een spelletje tussen 22 vloekende en schoffelende spelers). Volgens de krant is er maar een positief ding aan de pandemie te melden: mondkapjes hebben mensen er mooier op gemaakt, zowel mannen als vrouwen. Dat schijnen onderzoekers van de universiteit van Cardiff te hebben uitgevogeld. Zit de lelijkheid dan in de onderste helft van je gezicht (en het mooiste in de bovenste helft)?

Michael Lewis is lector psychologie en zou een gezichtsdeskundige zijn. Voor de coronacrisis werden mondkapjes vooral geassocieerd met ziektes en zouden die mensen minder aantrekkelijk hebben gemaakt. Dat verhaal gaat natuurlijk niet op als iedereen zo’n kapje draagt.
“We wilden kijken of de gezichtsbedekking dat beeld veranderd is nu je die kapjes overal ziet en ook of dat afhankelijk was van het type mondkapje”, zegt Lewis. Het bleek dat de blauwe, medische mondkapjes als aantrekkelijkst werden gezien. Dat zou dan liggen aan de ‘geur’ van professionalisme die rond die kapjes waart. “Die kapjes geven vertrouwen en werken daarom ook positiever voor de drager ervan.” Heeft mooi en vertrouwen dan iets met elkaar uit te staan?

Het ziet er naar uit dat de pandemie niet alleen in de longen heeft huisgehouden, maar ook in onze hersens. Wat we eerder lelijk (ziekelijk) vonden lijkt nu aantrekkelijk(er). Mondkapjes worden niet langer met ziektes geassocieerd. Lewis denkt ook dat die verandering invloed heeft op de partnerkeuze van mensen. Associaties met ziektes waren niet bevorderlijk voor de ‘aantrekkelijkheid’ van dragers van mondkapjes en zouden dat nu wel zijn (vooropgesteld dat je het goede kapje voor hebt).

Ogen

Er zijn ook andere verklaringen mogelijk. Ik suggereerde al dat de lelijkheid van een gezicht zich vooral bevindt in het onderste deel van het gezicht en het mooiste deel in de bovenste, niet bedekte helft. Lewis denkt dat die mondkapjes er ook voor hebben gezorgd dat mensen elkaar meer in de ogen zijn gaan kijken (en niet naar die soms prachtige mondkapjes? as) en de rest ‘aanvullen’.
Er schijnt nog een onderzoek te lopen waarbij mannen vrouwen met mondkapjes bekijken, maar volgens Lewis zijn de resultaten grofweg overeenkomstig met de uitkomsten van dit onderzoek. De deelnemers is niet gevraagd naar hun seksuele voorkeur (dat je dat maar weet).

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.