Bewijs groeit dat mens oorzaak is zesde massauitsterving

Slakkenhuizen uitgestorven slakken

Slakkenhuizen van recent uitgestorven slokken op Rurutu (Frans Polynesië) (afb: SOEST/HU)

Voor zover we nu weten heeft de aarde in haar geschiedenis vijf massauitstervingen gekend die veroorzaakt werden door uitzonderlijke natuurlijke omstandigheden. Op het ogenblik verkeren we volgens veel wetenschappers in een fase in aanloop naar een zesde geval van het verdwijnen van vele dier- en plantensoorten. Het bewijs groeit dat die volledig wordt veroorzaakt door de mens, de schadelijkste diersoort op aarde.
Er verdwijnen in hoog tempo dier- en plantensoorten en ook andere organismen. “Dat van dieren en planten is goed gedocumenteerd, maar sommige mensen ontkennen nog dat het om een massauitsterving gaat”, zegt Robert Cowie van de universiteit van Hawaii. “Die ontkenning is gebaseerd het verkeerde idee dat vooral gekeken wordt naar zoogdieren en vogels en niet naar de ongewervelde organismen die het overgrote merendeel van de biodiversiteit uitmaken.”
Door schattingen van slakken te extrapoleren schatten de onderzoekers dat sinds 1500 zo’n 7,5 tot 13% van de tweemiljoen bekende soorten zijn verdwenen, tussen de 150 000 en 260 000 soorten. Cowie: “Met inbegrip van de ongewervelde organismen zijn we daadwerkelijk getuige van het begin van de zesde massauitsterving.”
De situatie is niet overal dezelfde. Hoewel zeesoorten aanzienlijk bedreigd worden, lijkt het er op dat de ‘slachting’ in de oceanen minder groot is dan op het land. Vooral op eilanden, zoals Hawaii, is de situatie van soorten die daar alleen voorkomen ernstig zo niet al verloren. Planten hebben iets minder last van massale uitsterving dan (land)dieren.

Schadelijke diersoort

Cowie: “De mens is de enige diersoort die in staat is de biosfeer (op aarde; as) op grote schaal te verstoren. We zijn niet alleen maar nog een soort die zich ontwikkeld als gevolg van externe invloeden. In tegendeel. We zijn de enige soort die bewuste kiest over onze toekomst en over die van de biodiversiteit op aarde.”
Er zijn projecten geweest die succesvol zijn geweest voor bepaalde (knuffel)soorten, maar die gelden bij lange na niet alle soorten en die projecten keren de teloorgang van de biodiversiteit niet. Toch zullen we dat soort acties moeten voortzetten, vinden de onderzoekers. Cowie: “Ondanks de retoriek over de ernst van de situatie en ondanks de mogelijke oplossingen die er zijn is het duidelijk dat de politieke wil ontbreekt. De crisis ontkennen, die accepteren zonder reactie of die zelfs aanmoedigen is het afwijzen van de verantwoordelijkheid van de mens en zal uiteindelijk leiden tot de droeve werkelijkheid van de zesde massauitsterving.”

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.