Veel visgerei eindigt in de oceanen

Verlies visgerei

Verlies visgerei: netten (A), potten en vallen (B), vanglijnen (C), haken (D) (afb: Science/univ. van Tasmanië)

Zo’n 2% van het visgerei waarmee op de zeeën en oceanen wordt gevist eindig jaarlijks in het water en vormt daar een groot gevaar voor het zeeleven. Jaarlijks zou het naast talloze vangnetten gaan om, onder meer, 14 miljard vishaken en 740 000 km vanglijnen.
Over het verlies aan visgerei in de zeeën en oceanen was nog te weinig bekend en dus besloten Kelsey Richardson van de universiteit van Tasmanië en haar collega’s die zaak wat nauwkeuriger te onderzoeken. Ze ondervroegen 451 vissers uit zes landen (VS, Marokko, Ierland, Indonesië, Nieuw Zeeland en Peru) over hun uitrusting en de verliezen daarvan. Op basis van die gegevens, de grootte van de schepen en nog wat gegevens rekenden ze uit wat dat zou betekenen voor de hele wereldvissersvloot.
Volgens die berekeningen gaat jaarlijks 2% van het visgerei verloren. Van de bodemsleepnetten zou zelfs jaarlijks bijna 4% verloren gaan, duidelijk meer dan van sleepnetten die de bodem niet bereiken. Dat lijkt niet verwonderlijk.
Kleine vissersboten zouden daarbij verhoudingsgewijs grotere verliezen lijden dan grotere. Volgens de onderzoeksters zou dat te maken (kunnen) hebben met de betere techniek die grotere vissersboten aan boord hebben om, onder meer, te navigeren maar ook aan beter vanggerei.

Minder verliezen

Die betere uitrusting zou ook de oorzaak zijn dat de laatste jaren minder visgerei wordt verspeeld als in eerdere onderzoeken naar voren was gekomen. Dat betekent volgens de onderzoeksters niet dat we gerust achterover kunnen leunen, aangezien het onderzoek zich alleen heeft beziggehouden met de beroepsvisserij. “Er blijft nog veel onbekend over de uitrustingsverliezen in de amateurvisserij, maar ook in de illegale visserij”, schrijven de onderzoeksters.

Bron: bdw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.