Rennen lijkt beter te zijn dan antidepressiva

Josine Verhoeven

Josine Verhoeven (afb: VU/UMC)

Hardlopen lijkt voor depressieve mensen net zo effectief als antidepressiva, maar is daarnaast ook nog beter van de lichamelijke gesteldheid, constateerden onderzoeksters van het UMC in Amsterdam rond Josine Verhoeven. Ze gaven aan dat het onderzoeksresultaat beïnvloed zou kunnen zijn door de vrije keuze van de proefpersonen en verschil in ernst van de aandoening voor antidepressiva of loopsessies.Het ging om een proef met mensen die leden aan depressie of aan angsten. De gemiddelde leeftijd van de proefpersonen (141 waarvan 58,2% vrouw) was 38,2 jaar, waarvan 119 kozen voor of lopen of antidepressiva. 45 zaten in de antidepressivagroep en de rest dus in de hardloopgroep (twee tot drie keer per week drie kwartier lopen gedurende zestien weken). Door beide behandelingen verbeterden de situaties van de proefpersonen vrijwel even veel: zo’n 44% knapte er van op.
Het verschil zat ‘m dus in de fysieke gesteldheid van de proefpersonen zoals hartritme, gewicht, buikomvang en longfunctie. Die was van de lopers beter dan van de slikkers, ook al kregen die een minder zware training. De vergelijking is overigens niet helemaal eerlijk, erkennen ook de onderzoeksters, aangezien de samenstelling van de twee groepen niet gelijkwaardig was. Zo zouden de slikkers depressiever geweest zijn dan de lopers.

Keuze

“Het is belangrijk om te weten dat er twee therapieën zijn voor depressie”, zegt Brenda Penninx. “De proef toont aan dat veel mensen kiezen voor oefeningen maar dat zou lastig kunnen zijn, ook al zijn de voordelen aanzienlijk.”

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.