“Geen vooringenomenheid in klimaatonderzoek”

Johan Hollander over klimaatonderzoek

Johan Hollander (afb: univ. van Lund)

Het is waarschijnlijk het meest omstreden wetenschapsterrein: klimaatonderzoek. Er zijn nogal wat mensen die twijfelen aan de uitkomsten daarvan. Misschien heeft dat te maken met dat er bij dat onderzoek nogal zwaar geleund wordt op rekenmodellen. Hoe dan ook, onderzoekers van de universiteit van Lund (Zwe) hebben geen vooringenomenheid bij klimaatonderzoek gevonden. De klimaattheorie is gebouwd op eerlijke verslaggeving van de feiten, stellen de onderzoekers.

Die vooringenomenheid zou moeten blijken uit de manier waarop de diverse soorten resultaten worden gepresenteerd in wetenschappelijke bladen. Je gaat dan kijken of er daarbij statistische eigenaardigheden optreden. “Ons onderzoek is een breed overzicht van wat er op het gebied van klimaatonderzoek is gepubliceerd”, zegt onderzoeker Johan Hollander. Hij en zijn medeonderzoekers kwamen tot de slotsom dat onderzoekers geen ongemakkelijke feiten verdoezelden, die mogelijk in tegenspraak zouden zijn met de theorie van de klimaatverandering.

De onderzoekers bekeken 120 klimaatartikelen die tussen 1997 en 2013 zijn gepubliceerd.  Ze maakten een statistische analyse van 1154 proeven die in die artikelen werden vermeld. Ze vonden geen enkele weglating van resultaten die niet zouden stroken met het heersende opvatting dat er een klimaatverandering plaatsvindt. Wel vonden Hollander en de zijnen veel staaltjes van selectieve verslaggeving. Dat schijnt normaal te zijn in de wetenschap. Grote statistisch betekenisvolle resultaten werden prominent opgelepeld, waarbij minder significante resultaten in de bijlagen terechtkomen.

Vertrouwen

Hollander: “Het is mooi om te zien dat de wetenschap zo robuust is. Het is belangrijk dat we de uitkomsten van klimaatonderzoek kunnen vertrouwen, zelfs als er meer onderzoek nodig is om te zien hoe die resultaten worden gemeld.”
Binnen de wetenschappelijk gemeenschap van klimaatonderzoekers heerst een vrij grote overeenstemming over de klimaatverandering. Dat heeft niet kunnen voorkomen dat er nog steeds vrij veel mensen zijn die dat ontkennen of er tenminste niet van overtuigd zijn dat de mens voor een belangrijk deel schuldig is aan die klimaatverandering.
Nadat er in 2009 een groot aantal berichten van klimaatonderzoekers in de openbaarheid kwam, waaruit zou blijken dat onderzoekers sjoemelden met onderzoeksresultaten, was het publieke wantrouwen over de oprechtheid van de klimaatonderzoekers groot. Ze zouden onderzoeksresulaten hebben verzonnen om meer onderzoeksgeld te kunnen incasseren.

Hollander: “Het is een groot probleem als politici en andere beslissers de wetenschap niet meer vertrouwen of als ze niet begrijpen hoe onderzoekers hun resultaten presenteren. Dat kan er toe leiden dat belangrijke beslissingen niet worden genomen.” Dat wantrouwen zou, naar nu aannemelijk is gemaakt, misplaatst zijn.

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.