IJsgeheugen Alpen naar Zuidpool gebracht

Monte Rosa

De top van de Monte Rosa (afb: WikiMedia Commons)

Van de Monte Rosa in de Alpen, op de grens van Italië en Zwitserland, zijn boorkernen van ijs op de top van die berg (zo’n 4600 m) gewonnen (tot wel 82 m lang). Die zullen worden opgeslagen op Antarctica bij wijze van ‘klimaatgeheugen’ om te voorkomen dat dat verdwijnt door de voortrazende aardopwarming. Het diepste ijs op de rotsen is duizenden jaren geleden daar terecht gekomen en ‘vertelt’ veel over het klimaat en de vegetatie in die tijd.De operatie was een samenwerking tussen het Italiaanse instituut voor poolonderzoek, de Ca’ Foscari-universiteit en het Paul Scherrerinstituut in Zwitserland. IJsgeheugen is een internationaal programma om ijsbedekking van bergen veilig te stellen voor wetenschappelijk onderzoek door ijskernen van over de hele wereld op  de Zuisdpool op te slaan.
De ijskernen van de Monte Rosa kwamen van de Colle Gnifettigletsjer. “Daar is in 1976 al geboord kort nadat dit onderzoeksveld in de jaren 60 in Groenland van start ging”, zegt Margit Schwikowski van het Paul Sherrerinstituut en de uni van Bern.
De Colle Gnifettigletsjer is het bovenste deel van de Grenzgletsjer, die op zijn beurt weer gekoppeld is (was) aan de Gornergletsjer, de op een na grootste Alpengletsjer. Die beslaat tussen de 2190 en 4600 m zo’n 40 km2. In 2017 werd geschat dat daar bijna 5 km3 ijs lag opgeslagen. Sinds het midden van de 19de eeuw zou die gletsjermassa zo’n 40% van zijn ijsmassa zijn kwijtgeraakt. In 2019 verloor de Gornergletsjer het contact met de Grenzgletsjer.
Voor het IJsgeheugen is de booroperatie op de Monte Rosa de derde in de Alpen na die op de Mont Blanc in 2016 en die op de Grand Combin in 2020. Er zijn inmiddels boorkernen van ijs veiliggesteld in Illimani (Bolvia), Beloega (Siberië) en Elbroes (Rusland).

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.