Kwantumcomputers toch niet van die alleskunners?

De D-Wave 2X

De D-Wave 2X; een snelle rekenmachine met kwantumtrekken (?) (afb: D-Wave Systems)

Vaak wordt beweerd dat kwantum-computers in staat zullen zijn tot dingen waar ‘normale’ digitale supercomputers niet aan kunnen tippen, maar ik heb daar al vaker vraagtekens  bij gezet. Niet omdat ik er zo veel vanaf weet, maar meer vanuit een houding van gezond wantrouwen. Een groot probleem van kwantumtechnologie is de extreme instabiliteit, al werd dat laatst weer ontkracht. Hoe het ook zij, kwantumtechnologie is alles behalve appeltje-eitje. Nu komen theoretisch fysici weer met een verhaal dat de zogeheten ‘kwantumsuperioriteit’ erg kan tegenvallen.
David Arvidsson-Shukur, Jacob Chevalier Drori en Nicole Yunger Halpern hebben exotische namen en, kennelijk, ook nuchtere ideeën. Ze vroegen zich af op welke gebieden kwantumrekentuigen beter zouden kunnen zijn dan de klassieke digitale en onder welke omstandigheden dat kan gebeuren. Geen hoerageroep dus maar droog redeneerwerk.
Waarschijnlijkheden beheersen in onze wereld, maar er schijnen ook quasiwaarschijnlijkheden te zijn. Dat zijn dan zaken die te maken hebben met kwantumvariabelen zoals positie en snelheid. Opgeteld leveren quasiwaarschijnlijkheden samen 1 op net als waarschijnlijkheden, maar op zich kunnen ze rare waarden aannemen zoals negatieve of niet-reële (complexe).
Op dat terrein zouden kwantumcomputers de oude rekentuigen naar de kroon steken, maar dan hebben we het wel over de Kirkwood-Dirac-schijnwaarschijnlijkheid (mij overigens volstrekt onbekend). De vragen die het drietal wilde beantwoorden waren: onder welke omstandigheden gedraagt die zich anomaal (abnormaal) en hoe gek kan dat worden?

Het bleek hun dat de niet-klassieke Kirkwood-Dirac-quasiwaarschijnlijkheden minder vaak voorkomen dan eerder aangenomen. Dat betekent meteen ook dat het voordeel van de kwantumcomputer boven de aloude digitale minder vaak voorkomt. Dat wil niet meteen zeggen dat de kwantumcomputer een nutteloos product is, maar wel dat al die verhalen over de alleskunnende kwantumcomputer met iets meer zout kunnen worden geconsumeerd. Dit onderzoek wordt voortgezet, dus we kunnen nog wel wat verwachten…
Als je echt meer over quasiwaarschijnlijkheden wilt weten kijk dan eens naar dit artikel (ik heb dat niet gedaan).

Bron: physiscsworld.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.