Ethereum introduceert energiearm beveiligingssysteem

Ethereum

De ethereum-wereld (afb: ethereum.org/nl)

Ethereum zou, na Bitcoin, het grootste cryptomuntplatform zijn, waar zo’n 50 miljard euro in zou omgaat. Cryptomunten vormen een geldsysteem dat de banken heeft buitengesloten. De beveiliging van de transacties verloopt tot nu toe via een energievretend blokketensysteem, waarbij computers moeilijke rekenpartijen moeten uitvechten. Daarbij zijn cryptomunten te verdienen, het zogeheten ‘delven’. Ethereum heeft een ander systeem ontwikkeld, waarmee het energieverbruik met zo’n 99% zou worden teruggedrongen. De operatie zou zonder problemen verlopen zijn volgens Ethereummedewerker Danny Ryan.
Verwacht werd dat de overgang problemen zou geven. De cryptobeurs Coinbase had in augustus voorzorgsmaatregelen genomen met het oog op mogelijk debacle. Volgens ontwikkelaars van Ethereum zou de overstap nooit tot volledige instorting van het systeem hebben kunnen leiden.
De technische details achter wat de Merge is genoemd zijn nogal ingewikkeld, stelt het Amerikaanse blad Wired. Het gaat, zoals gesteld, om de manier waarop de transacties worden geverifieerd. In het bestaande systeem verliep die verificatie via het rekenkracht- en dus energievretende oplossen van ingewikkelde problemen door rekentuigen, waarmee geld was te verdienen.

Het systeem dat Ethereum heeft ingevoerd heet bewijs-van-inzet (proof of stake in het Amerikaans). Daarbij is de wedstrijd tussen ‘cijferknagers’ niet langer meer het beveiligingssysteem maar de inzet in een soort loterij. Elke keer als er een transactie/overschrijving moet worden uitgevoerd komt er een winnaar van de inzetters uit de bus om, tegen een vergoeding, de transactie te verifiëren. Daarmee zou het energieverbruik met meer dan 99% dalen.
Het nieuwe inzetsysteem zou het voor ontwikkelaars ook makkelijker maken om nieuwe mogelijkheden te ontwikkelen om, onder meer, de transactiekosten in Ethers (de cryptomunt van Ethereum) te drukken.

Jaren

Er wordt al jaren gesproken over de gigantische energiekosten van het cryptomuntsysteem. Ethereum heeft aan de ontwikkeling van zijn systeem ook jaren gewerkt. Dat platform werd in 2013 opgericht door tiener Vitalik Butin. Ethereum wordt nu technisch ondersteund door een los netwerk van programmeurs.
Dat het zo lang duurde heeft te maken met de ontwikkeling van een nieuwe blokketen, de ‘legger’ waarin alle transacties voor iedereen zichtbaar in terecht komen. Die nieuwe blokketen, bakenketen genoemd (Beacon Chain) was in december gereed en moest toen nog uitgebreid worden getest. De bakenketen zou inmiddels gecombineerd zijn met de oorspronkelijke blokketen.

Bron: Wired

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.