E-fiets die zichzelf laaft aan de zon

E-fiets op zonnecellen

E-fiets op zonnecellen (afb: Wello)

Elektrisch wordt als het nieuwe groen gezien, maar dat is natuurlijk onzin. Als die elektriciteit uit onduurzame bronnen komt schieten we weinig op elektrische voertuigen en elektrisch koken en verwarmen. Bovendien: heeft wel eens iemand berekend hoeveel extra opwekcapaciteit (duurzaam uiteraard) we nodig hebben om aan die nieuwe stroomvraag te voldoen? Dan is het mooi dat een Frans bedrijf een elektrische fiets heeft ontwikkeld die (ook) loopt op zonnecellen.

De driewieler van de Franse spruit Wello kan ook passagiers (een volwassene of twee kinderen) vervoeren of een lading van zo’n 80 kg. De Wello Family zou dan de ideale groene oplossing zijn voor dagelijkse verplaatsingen van enkele tientallen kilometers voor woon/werkverkeer maar uiteraard ook voor koeriers- en bezorgdiensten (Wello heeft ook een bezorgmodel). Nu wordt daar meestal de auto voor gebruikt (over rendement gesproken).
De driewieler is overkapt en heeft een systeem waardoor die kan meebuigen in de bochten voor een goede stabiliteit. De elektrische hulpmotor maakt snelheden tot 25 km/u mogelijk en dat over een afstand van 100 km. De zonnecellen laden de accu’s op (al is dat een optie, volgens mij de enig juiste; as).

Prijzig

Tot zover het goede nieuws (voor luie of gehandicapte fietsers). De fiets moet 7900 euro kosten. Dat is nogal prijzig. Het bedrijf maakt echter de vergelijking met een elektrische auto. Dan kom je inderdaad goedkoop uit. Voorlopig laat ik mijn spieren nog maar het werk doen. Dat is bijster duurzaam en je blijft er nog gezond bij ook (als je niet te veel uitlaatgassen inademt die automobilisten zo gul rondstrooien).

Bron: Futura-Sciences

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.