Duitse klimaatactivisten dagen staat voor het gerecht

Bruinkoolcentrale in Niederaussem

Een bruinkoolcentrale van RWE in Niederaussem (afb: ABC News)

Negen jonge klimaatactivisten hebben, in navolging van Urgenda, de Duitse staat voor het gerecht gedaagd. Evenals Urgenda hopen ze dat de rechter de staat zal verplichten zich meer in te spannen om maatregelen te nemen die de klimaatverandering en aardopwarming tegengaan.
De jonge ‘aanklagers’ worden gesteund door milieugroepen zoals Greenpeace. De door Duitsland beoogde reductie van de broeikasgasuitstoot met 55% ten opzichte van 1990 die bereikt zou moeten zijn in 2030 is volgende de activisten en de hun ondersteunende organisaties onvoldoende om de klimaatverandering te temperen. Volgens de advocaat van de activisten Remo Klinger willen de activisten dat het Duitse grondwettelijke hof hun aanklacht meeneemt in een zaak die al vanaf 2018 speelt. Zij stellen dat hun fundamentele burgerrechten worden geschonden door het in hun ogen lakse gedrag van de Duitse overheid tegenover de klimaatverandering.
Milieugroepen stellen dat de Duitse overheid bang is doeltreffende, makkelijke maatregelen te nemen, zoals het instellen van een maximumsnelheid, het beĆ«indigen van de subsidiĆ«ring van vervuilende auto’s en het versoepelen van de regels voor buitengaatse windparken.

Bron: ABC News

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.