Spinnen eten meer insecten dan mensen vlees

Spin met buit

Spin met buit

Er zijn een hoop spinnen op aarde. Spinnen zijn roofdieren. Twee onderzoekers vroegen zich af hoeveel slachtoffers die roofdiertjes bij elkaar maakten. Ze kwamen alles bij elkaar tot een ruwe schatting van tussen de 400 en 800 miljoen ton per jaar, waarschijnlijk meer dan die allesvraat (de mens) aan vlees en vis eet.
Martin Nyffeler van de universiteit van Bazel (Zwi) en Klaus Birkhofer van de universiteit van Lund (Zwe) melden in hun artikel dat spinnen uitstekend uitgerust zijn voor hun taken. Ze hebben het gemunt op geleedpotigen: insecten, springstaarten, maar ook collega-spinnen. Spinnen zouden de grootste verorberaars van insecten zijn, maar hoe meet je zoiets?
Nyffeler en Birkhofer begonnen met te schatten hoeveel spinnenmassa er op aarde is. Ze baseerden zich daarbij op 65 schattingen uit de literatuur, verdeeld over zeven verschillende ecosystemen: tropisch regenwoud, bossen in gematigde en koudere gebieden, steppen en savannes, woestijnen, landbouwgebieden, toendra’s en gematigde graslanden. Alles bij elkaar zouden spinnen 25 miljoen ton aan massa opleveren, was hun conclusie. Alle volwassen mensen bij elkaar zouden 287 miljoen ton wegen (cijfer uit 2005).

Slachtoffers per spin

Nu moet je nog aan de weet komen hoeveel slachtoffers spinnen per jaar oppeuzelen. Om daar een geleerde slag naar te slaan gebruikte het duo twee benaderingen. Bij een benadering, gebaseerd op de geschatte hoeveelheid per biotoom die spinnen nodig hebben om te overleven, kwamen ze tot 460 tot 700 miljoen ton geleedpotigen die de spinnen jaarlijks zouden moeten nuttigen. Een tweede, minder theoretische, benadering is gebaseerd op veldstudies. Daaruit rolde getallen die tussen de 400 en 800 miljoen ton per jaar liggen.
Die getallen moet je dan, als je er tenminste een wedstrijdje van wil maken, nog eens gaan vergelijken met wat andere roofdieren jaarlijks naar binnen slaan. De vlees- en visconsumptie van zeevogels wordt geschat op 70 miljoen ton per jaar. Walvissen zouden jaarlijks tussen de 280 en 500 miljoen ton dierlijk voedsel verorberen, maar dan hebben we het niet over de grote veelvraat van deze planeet gehad: de mens. Dat valt eigenlijk mee. Die zou goed zijn voor zo’n 400 miljoen ton vlees en vis per jaar. Spinnen eten met elkaar op zijn minst net zo veel dierlijk voedsel als de mens en misschien wel twee keer zoveel.

Nut

Mensen zouden spinnen als voedselconcurrent kunnen zien, maar de twee onderzoekers benadrukken de economische waarde van spinnen. Die eten ook veel schadelijke insecten, schadelijk voor de landbouw of schadelijk voor ’s mensen gezondheid.
De eter wordt ook gegeten. Er zijn tussen de 8000 en 10 000 dieren en parasieten die het op spinnen hebben voorzien: roofdier voor de een is een lekkernij voor de ander. In Cambodja geldt een vogelspinsoort als een delicatesse…

Bron: Le Monde

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.