Coronavaccins te kust en te keur? Misschien maar niet goedkoop

b-RNA-techniek

De b-RNA-techniek (r) lijkt hier een antigeen te produceren (afb: Junwei Li et. al)

Er is/wordt over de hele wereld driftig gewerkt aan coronavaccins. Inmiddels hebben Pfizer en BioNTech een vaccin ontwikkeld, schijnt Rusland bekendgemaakt een werkend middel (zelfs twee) te hebben en stelt ook Moderna de ontwikkeling van een vaccin met succes te hebben afgerond. Voor een vaccin is dat een razendsnelle ontwikkeling. Overal in de wereld wordt opgelucht gezucht. Nu kunnen we weer ‘normaal’ gaan doen, maar dat is hoogst onwaarschijnlijk en in ieder geval hoogst onwenselijk. Met dat ‘normaal’ waren/zijn we de aarde aan het verkloten.
Qua (gemeld) resultaat ontlopen de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna elkaar niet zo veel (90% bescherming tegenover 94,5%). Beide vaccins zijn loten van een niet eerder in vaccins gebruikte boodschapper-RNA-techniek, stelt de Britse krant the Guardian. Dat zou de vaccintechniek van de toekomst zijn. Dat boodschapper-RNA ‘vertelt’ de cellen welk specifiek eiwit die moeten bouwen om het virus te lijf te gaan, een soort versnelde cursus voor het afweersysteem.

Het Moderna-vaccin (met b-RNA-1273) lijkt ook de meest kwetsbare mensen zoals ouderen te beschermen. De bijwerkingen zoals een pijnlijke arm en vermoeidheid zijn mild tot matig en voorbijgaand. Overigens moeten die resultaten nog worden bevestigd door een klinische proef met 151 mensen die het virus hebben opgedaan, schrijft the Guardian. Moderna viert echter nu al feest in het hoofdkwartier in Massachusetts. Inmiddels lijken ook die resultaten positief te zijn.
Het goede nieuws is ook dat het Moderna-virus in een gewone koelkast bewaard kan worden, terwijl dat voor het Pfizer/BioNTech-middel onder de -80°C gehouden moet worden. Dat kan een groot probleem worden, want die lage temperatuur zal tijdens de hele cyclus (van fabrikant tot en met ziekenhuis) gehandhaafd moeten worden.

Goedkoop

Het opmerkelijke is dat op de koppeling die ik heb gegeven naar informatie over b-RNA-vaccins staat dat je met die techniek vaccins goedkoper en sneller te maken zijn dan met de conventionele technieken, maar de vaccins blijken nogal aan de prijzige kant. Moderna mikt op 37 dollar per dosis, duurder dan de 20 van Pfizer of de 10 van Johnson % Johnson. Het grote probleem is dat die grote farmabedrijven allemaal gewone commerciële bedrijven zijn die geld willen verdienen.

Het irritante daaraan is dat medisch onderzoek vaak gedaan wordt/is door door de staat betaalde onderzoeksinstellingen. In dit bijzonder geval heeft Moderna 2,5 miljard dollar van de Amerikaanse staat gekregen (een dikke tweemiljard euro). Moderna zal de eerste twintigmiljoen doses (x 37 dollar) dan ook afleveren in de VS.

In Engeland (Oxford) zijn ze ook nog bezig. Hoe dan ook. Het zal allemaal nog wel even duren en het gaat centen kosten. Wij rijke westerlingen kunnen dat nog wel betalen, maar hoe zit het met de arme sloebers?

Bron: the Guardian

1 gedachte op “Coronavaccins te kust en te keur? Misschien maar niet goedkoop

  1. Pingback: RNAi mogelijk alternatief voor gevaarlijke bestrijdingsmiddelen - Alles over synbio en meerAlles over synbio en meer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.