Finland bouwt zijn eerste kwantumcomputer

Micronova stofvrij lab

Het stofvrije lab van Micronova (afb: Aino Huovio)

Er zijn mensen die beweren dat er al kwantumcomputers bestaan. Anderen zeggen dat die alleen maar doen alsof. Wat er dan aan probeersels wordt gefabriekt heeft met allerlei grote problemen te maken waaronder instabiliteit en foutcorrectie van die systemen. Finland heeft nu aangekondigd zijn eerste kwantumrekentuig te gaan bouwen.
Het ding zal worden gebouwd bij Micronova in Espoo, een gezamenlijke onderneming van de universiteit van Aalto en en de Finse onderzoeksorganisatie VTT. Daar zal nog dit jaar een begin mee worden gemaakt. “Finland kan de Europese leider in kwantumtechnologie worden, zegt Mika Lintilä, Fins minister van economische zaken (de Finse regering heeft er dik 20 miljoen euro in gestoken). “Ik kijk vooruit naar de mogelijkheden die kwantum de Finse en Europese bedrijven kan bieden”, voegt hij er hoopvol aan toe.

Deelgenoot in het project is IQM; ook een samenwerkingsverband tussen VTT en de universiteit van Aalto. Dat zou al eerder kwantumcomputers hebben gebouwd. Het bedrijf is trots en opgewonden, getuige de (Engelse) woorden van IQM-baas Jan Goetz. “Dit is een zeer prestigieus project voor ons en biedt ons een grote kans om samen te werken aan de ontwikkeling van de toekomst van de kwantumtechnologie.”

50 kwantumbits

Het bouwproject kent drie fases, waarvan de eerste een jaar duurt. Daarin zal een machine met vijf kwantumbits worden gebouwd. Het uiteindelijke doel is om in 2024 een machine te hebben staan met 50 kwabits.

Daarnaast heeft VTT zich voorgenomen om de kwantumtechnologie ook op andere terreinen te verbreden met, onder meer, kwantumsensoren voor medische toepassingen en kwantumversleuteling voor de beveiliging van kwantumsystemen. Er zijn overigens meer kapers op de kust, vooral in Amerika, maar hoogstwaarschijnlijk ook in China.

Bron: Alpha Galileo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.