“Geotechniek als oplossing klimaatprobleem waanzinnig idee”

Noordpool

Terugtrekking van het ijs op de Noordpool in beeld gebracht: 2005 vergeleken met 1979

De Amerikaanse oud-vicepresident Al Gore vindt het een waanzinnig idee om met geotechniek het klimaatprobleem op te lossen. Volgens het Britse dagblad the Guardian, zal het internationale klimaatforum IPCC er in een volgend rapport bij regeringen op aandringen om op grote schaal broeikasgassen aan de atmosfeer te onttrekken teneinde rampen te voorkomen. The Guardian verlaat zich daarbij op het persbureau Reuters, dat het conceptrapport zou hebben ingezien. Volgens Gore is het zoeken naar een ogenblikkelijke oplossing geboren uit wanhoop en misleidend en zou tot een nog grotere ramp kunnen leiden. “Het idee om een andere vorm van vervuiling in de atmosfeer te brengen om de effecten van broeikasgassen te neutraliseren is ronduit krankzinnig. Dat wetenschappers, die beter zouden moeten weten, zich hier serieus mee bezighouden geeft aan hoe wanhopig sommigen zijn door de verlamming van het politieke systeem in de wereld.”

Gore geeft bijscholingscursussen klimaat. Hij denkt dat deze sessies (hij is nu met zijn 24ste bezig) een leiderskader helpen te ontwikkelen die wel bezig zijn met het zoeken naar oplossingen voor het klimaatprobleem. Het conceptrapport, dat in april zal uitkomen, zou spreken van verwijdering van kooldioxide uit de atmosfeer door het gas ondergronds op te slaan of door het aanplanten van bos, maar er schijnt een discussie in het forum te zijn over drastischer voorstellen. Helemaal wijst Gore de technische ‘oplossingen’ niet van de hand. Kleinschaliger oplossingen, zoals witte daken, kunnen  door de beugel, maar grootschalige technische projecten om zonlicht te blokkeren kunnen niet rekenen op zijn zegen. “Het meest wordt gepraat over geotechnische zaken zoals het in de atmosfeer brengen van zwaveldioxide om zonlicht terug te kaatsen. Volkomen geschift”, zei Gore. Zulke grote en onbeproefde methoden bergen enorme risico’s in zich en doen ook niets aan andere gevolgen van de klimaatverandering zoals de verzuring van de oceanen, stelt de oud-vicepresident.  “We zijn een gevaarlijk experiment  begonnen en daar zouden we dan een tweede bovenop stapelen dat de effecten van het eerste moet neutraliseren”, analyseerde hij. Dat is in zijn idee misleiding in extremis.

Kernenergie is voor hem ook niet de oplossing. Ooit was hij enthousiast voorstander. Hij is nog geen tegenstander, maar de veiligheid is nog steeds niet voldoende gegarandeerd. Als er ooit een veilige kerntechnologie komt dan zal dat zeker tien, vijftien jaar duren, denkt Gore. De bijdrage van kernenergie aan de oplossing van het klimaatprobleem acht hij vooralsnog gering.

Bron: The Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.