Kunstbladeren gebruiken wind en regen om energie op te wekken

Stroomopwekkende nepblaadjes

De stroomopwekkende nepblaadjes in een pot met een anthurium/flamingoplant (denk ik=as) (afb: Ravinder Dahiya et. al/ACS)

Een groep onderzoekers heeft een energieoogstmachine ontwikkeld, die elektriciteit kan opwekken uit twee natuurlijke bronnen: wind en regendruppels. Ze hebben het voor elkaar gekregen met deze nepbladeren om 10 led-lampjes te laten branden. Niet echt het grote werk, maar het ‘plantaardige systeem zou verbeterd kunnen worden.De namaakbladeren bestaan uit twee stroomopwekkende systemen: de TENG, de g staat voor generator en de t voor tribo (wrijving), bestaat uit nylonnanovezels die tussen twee teflonplaatjes en twee koperelektroden zijn geklemd. Wind zorgt dat teflon en nylon langs elkaar wrijven. Daarbij ontstaat elektrostatische energie die afgetapt wordt door de koperen elektrodes.
Ook voor de DEG wordt teflon gebruikt bedekt met een stroomgeleidende stof die als elektroden fungeren. Die stroom zou worden opgewekt door de druppels die op het materiaal vallen.
Met behulp van deze technieken hebben de onderzoekers bladeren gemaakt waarmee spanningen tot 252 V voor de DENG en 113 V voor de DEG zijn te behalen, maar slechts voor korte tijd. De stroomsterktes liggen daarbij in de orde van de 60 mikro-Ampères. Het hele systeem draait op drie fenomenen: (i) een maximaal verschil in elektronenaantrekking, (ii) oppervlakteruwheid (bij de TENG) en (iii) waterafstotendheid (bij de DEG).

Kunstbomen

Dat lijkt allemaal op fröbelwerk, maar de onderzoekers, onder aanvoering van Ravinder Dahiya van de universiteit van het noordoosten in Boston, stellen dat het systeem nog verbeterd kan worden om kunstbomen te maken die schone elektriciteit produceren met behulp van weinig wind en regendruppels. Dan zullen er nog wel wat dingen moeten worden uitgezocht zoals hoe lang wrijven die materialen langs elkaar voordat ze versleten zijn (om maar wat te vragen)?

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.