Noorwegen kwakt 170 miljoen ton mijnafval in een fjord

FørdefjordNoorwegen heeft voor de tweede keer in korte tijd het slechte voorbeeld gegeven op gebied van milieubeleid. Onlangs keurde het Noorse parlement een voorstel van de regering goed om diepzeemijnbouw toe te staan in het Noorse deel van de Atlantische Oceaan. Nu geeft de Noorse overheid al weer toestemming om 170 miljoen ton mijnafval in het Førdefjord te kieperen.  Noorwegen is, met Papua-Nieuw Guinea en Turkije, een van de drie landen in de wereld die het toestaat om afval in zee te storten. Het dispuut over de storting duurt al vijftien jaar.
Het Noorse instituut voor zeeonderzoek, die door de overheid geraadpleegd werd, heeft de storting afgeraden aangezien die ernstige schade zou kunnen toebrengen aan het rijke ecosysteem van het fjord. Het fjord is een belangrijke plaats voor de voortplanting van vissen zoals de kabeljauw en als doorgangsroute voor de zalm. Ondanks dat maar zeer plaatselijk zal worden gestort in een gebied van 4 km2 (zo’n 4% van het totale oppervlak) vrezen de onderzoekers dat deeltjes van die 170 miljoen ton zich door het hele fjord zullen verspreiden, met alle, nog onbekende, gevolgen van dien.

Milieuorganisaties hebben een maand de tijd om een bezwaar tegen de beslissing aan te tekenen, maar mogelijk dat gebrek aan geld voor juridische procedures dat onmogelijk zal maken. De gerechtskosten bedragen zo’n 120 000 euro

Bronnen: Futura-Sciences, the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.