Omega 3-zuren vergemakkelijken transport moleculen

Cytose of membraantransport

Er zijn verschillende manieren waardoor stoffen de cel binnen kunnen komen of verlaten. De cytose (E) is daar een van. 1 staat voor celbinnenste, 2 voor ruimte buiten de cel (afb: Wikicommons)

Meervoudig onverzadigde vetzuren (omega 3-vetzuren) zijn gezond, maar waarom was onbekend. Nu hebben Franse onderzoekers uitgezocht  dat die vetzuren als ze eenmaal opgenomen zijn in de celmembranen de zogeheten endocytose en exocytose, het transport van moleculen door het celmembraan heen , makkelijker maken. Dat zou dan ook de oorzaak zijn dat omega 3-zuren vooral een positief effect hebben op de gezondheid van de hersens. Hersencellen communiceren via signaalstoffen (neurotransmitters) die in blaasjes (vesikels) worden vervoerd via het membraan van de hersencelverbindingen (de synapsen).


Celmembranen en celwanden zijn onontbeerlijk voor het leven. Die maken het mogelijk dat binnen die afscheidingen heel andere ‘werelden’ bestaan dan er buiten, maar die sluiten het celbinnenste niet potdicht van de buitenwereld af. Er zijn kanalen door het membraan heen voor kleinere moleculen en ionen (zoals water, natrium- of chlorideionen), maar voor het transport van de grotere moleculen en en uit de cel heeft die een ’truc’ ontwikkeld de exocytose (er uit) en endocytose (er in) genaamd. Daarbij vormt het celmembraan blaasjes (vesikels) waarin de bewuste moleculen worden opgesloten en zo binnen of buiten de cel terechtkomen. Die cytose In de hersencellen is cruciaal voor het doorgeven van de signaalstoffen. Binnen een hersencel worden de blaasjes gevormd met de signaalstoffen. Vervolgens verplaatsen ze zich naar het uiteinde van de cel waar de synapsen zich bevinden en treden daar uit via het membraan, waar ze zich via de synaps van de volgende cel naar binnen moeten werken. Dat proces gebeurt relatief snel: in eentiende van een seconde.
De Franse onderzoekers van, onder meer de universiteit van Poitiers en het Curie-instituut, waren geïnteresseerd in het effect van meervoudig onverzadigde vetzuren in het celmembraan. Het bleek dat membranen met meervoudig onverzadigde vetzuren op twee eiwitten die verantwoordelijk zijn voor de blaasjesvorming (dynamine en endofiline). Meervoudig onverzadigde vetzuren zouden de membranen ook flexibeler maken. Dat zou ook de verbetering van de hersenfuncties door meervoudig onverzadigde vetzuren kunnen verklaren. Het hele overdrachtsproces van de neurotranmitters verloopt sneller en soepeler. Omega 3-vetzuren worden niet in ons lichaam aangemaakt, dus we zijn daarvoor van onze voeding afhankelijk.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.