Klimaatindex 2014: enige hoop op verbetering

Klimaatindex 2014

Klimaatindex 2014

Geen van de 58 grootste producenten van broeikasgassen doet genoeg om een gevaarlijke verandering in het wereldklimaat te voorkomen en dat terwijl de uitstoot van die gassen is gegroeid tot recordhoogte.  Dat melden de Duitse milieu- en ontwikkelingsorganisatie Germanwatch en het klimaatnetwerk Europa (CAN-E) bij het uitkomen van de Klimaatindex 2014. “Desalniettemin is er voor het eerst toch enig optimisme”, zegt hoofdauteur Jan Burck van Germanwatch. “Er zijn aanwijzingen dat de groei afneemt.” Een van de oorzaken daarvan zouden de grotere klimaatinspanningen van China zijn. Toch reikt dat land niet verder dan de 43ste plaats op de lijst.
Nummers 1 tot en met 3 op de klimaatranglijst zijn leeg. Niemand van de 58 beoordeelde landen heeft voldoende maatregelen genomen om te voorkomen dat de aardopwarming de 2 graden overstijgt. Nummer 4 is Denemarken evenals in de vorige Klimaatindex, gevolgd door Groot-Brittannië en Portugal. België wordt met een 14de plaats nog net als ‘goed’ gekwalificeerd. Nederland bezet de 31ste plaats en krijgt de kwalificatie ‘slecht’ voor zijn klimaatbeleid. Helemaal onderaan staat Saoedi-Arabië.
In vergelijking met voorgaande index is milieukampioen Duitsland afgezakt naar de 19de plaats met een kwalificatie ‘matig’. Dat komt vooral door de besluiteloosheid bij het hervormen van de emissiehandel en vanwege Duitslands blokkade van strengere EU-normen voor auto’s. Denemarken heeft zich bijna op elk beoordelingsaspect kunnen verbeteren. Engeland is opgerukt van de tiende naar de vijfde plaats (tweede van de ranglijst, dus). Dat komt vooral door de aanzienlijke vermindering van de broeikasgasuitstoot met 15%. Canada (58) en Australië (57) bungelen bijna onderaan. Ook Japan scoort slecht op 50. Die landen zitten in de categorie ‘zeer slecht’. De grootste zondaars in absolute uitstoot van broeikasgassen, China en de VS, zitten in de onderste middenmoot: resp. 43 en 46. Beide landen tonen echter een neiging tot verbetering van hun slechte klimaatgedrag.
De klimaatindex wil helderheid bieden over het internationale klimaatbeleid. Op basis van gestandaardiseerde criteria, vergelijkt de index de klimaatbescherming in de landen die verantwoordelijk zijn voor 90% van de uitstoot.

Bron: Klimaatindex 2014, Der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.