Magnetrons zijn kooldioxide’vulkanen’

Alejandro Gallego Schmid: magnetrons en hun milieueffect

Alejandro Gallo Schmid: magnetrons hebben groot effect op milieu

In de EU staan zo’n 130 miljoen magnetrons. Gezamenlijk produceren die net zo veel kooldioxide als zevenmiljoen auto’s, becijferden onderzoekers rond Alejandro Gallego Schmid van de universiteit van Manchester . Dat heeft te maken met het het energieverbruik, ook die in de wachtstand maar is ook afhankelijk van het koolstofaandeel in de stroomopwekking. Ook de hoeveelheid afval die ontstaat door weggegooide magnetrons is indrukwekkend. In 2005 werd in de Europese Unie 184 000 miljoen ton afval gegenereerd door weggegooide microgolfovens. Tegen 2025 zal die magnetronberg naar schatting gegroeid zijn tot 195 000 ton.
De onderzoekers keken naar de volledige levenscyclus van de magnetrons, van de productie tot het apparaat bij het afval belandt. Microgolfovens verbruiken in de EU naar schatting 9,4 terawattuur elektriciteit per jaar. Dat is evenveel als de jaarlijkse elektriciteit die wordt opgewekt door drie grote elektriciteitscentrales.
De schadelijkheid voor het milieu zit ‘m in de materialen die gebruikt worden voor de productie van magnetrons, het productieproces zelf en de afvalverwerking. Ook het energieverbruik van de apparaten gedurende de hele levenscyclus telt mee. Uit het onderzoek blijkt dat één microgolfoven gemiddeld 573 kilowattuur elektriciteit gebruikt in een periode van acht jaar, de gemiddelde levensduur van het apparaat. Dat is vergelijkbaar met het verbruik van een ledlamp van 7 watt die negen jaar lang continu aan is. Magnetrons staan echter het grootste deel van de tijd uit of in de wachtstand, waarin ze stroom verbruiken.
Omdat dit type ovens relatief goedkoop zijn worden ze gemakkelijk weggegooid, stellen de onderzoekers. In 2005 werd in de Europese Unie 184 000 miljoen ton afval aan magnetronafval ‘geproduceerd’. Tegen 2025 zal die berg naar schatting gegroeid zijn tot 195 000 ton, vergelijkbaar met 16 miljoen apparaten. “Door de snelle technologische ontwikkeling en dalende prijzen kopen mensen steeds makkelijker elektronische apparaten”, zegt Gallego Schmid. “Ze kopen zelfs nieuwe apparaten als de oude nog prima werken, omdat elektronische apparaten modieus zijn en statusobjecten zijn geworden.” Volgens hem is elektronisch afval, zoals magnetrons, een van de snelst groeiende afvalstromen.
Daar komt bij dat de levensduur van een magnetron momenteel zo’n zeven jaar korter is dan twintig jaar geleden. De levensduur is gedaald van tien tot vijftien jaar in de late jaren 1990, tot zes tot acht jaar nu. “Aangezien microgolfovens de meest verkochte ovens zijn in de EU, is het van belang hun invloed op het milieu duidelijk te maken”, zegt Gallego Schmid.

EU-richtlijnen

De EU heeft twee nieuwe richtlijnen op stapel staan die het milieueffect van magnetrons moeten verminderen. Ze zullen over twee jaar in werking moeten treden. De ene richtlijn gaat om de vermindering van het energieverbruik van dat type ovens in de wachtstand. De tweede richtlijn gaat over de verwerking van magnetrons in de afvalfase. Volgens de onderzoekers heeft de eerste richtlijn veel meer effect dan de tweede.
Vermindering van het stroomverbruik in de wachtstand levert een beperking van de milieueffecten van 4 tot 9% op, terwijl de afvalverwerkingsrichtlijn maar een vermindering van 0,3% oplevert, aldus de onderzoekers. Overigens zijn die effecten, zoals gesteld, gekoppeld aan de bron van de stroomvoorziening.
De onderzoekers vinden dat er ook gestreefd zal moeten worden naar een groener ontwerp van de magnetrons, niet in de laatste plaats met het oog op de uitputbaarheid van de bij de productie van de ovens gebruikte grondstoffen.

Bron: De Morgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.