Suikers stabiliseren ruimtebeeld van onze hersens

Gesuikerde hersencellen

Een hersencel omringd door suikercomplexen (groen) (afb: Charlotte Christensen)

Ons ruimtebeeld is belangrijk voor ons functioneren en ons geheugen. Het blijkt dat als bepaalde suikercomplexen worden verwijderd van bepaalde hersencellen dat beeld onstabiel wordt, denken onderzoeksters te weten.Onderzoeksters van de universiteit van Oslo zouden hebben aangetoond dat suiker-eiwitcomplexen die zich hechten aan de buitenkant van hersencellen, verantwoordelijk zijn voor de middellange-termijnstabiliteit van het ruimtebeeld van ratten (en wellicht van meer (zoog)dieren). Het zou voor het eerst zijn dat zo’n verband is aangetoond.
Elke keer als je ergens komt waar je al eerder geweest bent, dan worden bepaalde neuronen actief zodat je weet ik ben daar (of daar). “Als we die perineuronale netten (die suikercomplexen, dus; as) verwijderden in de entorinale schors bij ratten zagen we dat er, langzamer, een nieuw beeld werd gevormd in een andere omgeving dan bij ratten die die perineuronale netten nog wel hebben”, zegt Charlotte Christensen. “Nog opmerkelijker was dat als de ratten terugkeerden naar bekend terrein, het opgeslagen beeld instabiel was geworden. Dat doet vermoeden dat die perineuronale netten bijdragen aan de integriteit van de opgeslagen beelden en voorkomen dat die overschreven worden door nieuwe ervaringen.”

Niet alleen het opgeslagen ruimtebeeld bleek instabiel geworden, maar ook het tijdstip waarop de betrokken cellen vuurden (actief werden) werd beïnvloed door de verwijdering van de suikercomplexen. Dat zou een verklaring kunnen zijn voor de warboel in tijd en plaats waarmee Alzheimerpatiënten kampen, veronderstellen de onderzoeksters. Uiteraard zal dat nog moeten worden onderzocht.

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.