WNF: “Tussen 2004 en 2017 is 43 mln ha bos verdwenen”

Ontbossing Zuid-Amerika

Ontbossing in Zuid-Amerika (afb: WNF)

Tussen 2004 en 2017 is er zo’n 43 miljoen hectaren natuur verdwenen, aldus het Wereldnatuur-fonds. Bosgebieden ter grootte van tien keer Nederland zijn in die periode  verloren gegaan, vooral ten behoeve van de landbouw. Het Amazonegebied is met een in die periode weggekapt en -gebrand bosareaal van 18,3 miljoen ha droevige ‘koploper’, ongeveer de helft van Duitsland.
Voor een belangrijk deel is de landbouw de ‘schuldige’ en daarmee de consument van de landbouwproducten uit die gebieden. De EU importeert veel producten als soja en vlees die uit die contreien afkomstig zijn. Niet alleen de ontbossing zelf is een probleem, maar steeds meer regenwoud raakt versnipperd door de aanleg van wegen en spoorlijnen. Daardoor worden die bossen kwetsbaarder voor droogte en branden. Met de bossen verkleint of verdwijnt ook de biotoop voor veel dieren.
De Franse president Macron is een voorstander van de productie van soja in Europa. Europa zou volgens hem moeten streven naar ‘eiwitsoevereiniteit’. Nu voert Europa grote hoeveelheden soja in, vooral uit Brazilië.

Ondanks allerlei tegenmaatregelen is 2020 een slecht jaar geworden voor het Zuid-Amerikaanse regenwoud. Zo werden er in augustus en september tienduizenden branden geteld. Hoewel afbranding officieel verboden is heeft dat die praktijk niet kunnen verminderen. Er wordt nauwelijks gehandhaafd en overtredingen hebben geen gevolgen. Daarbij helpt het niet dat in Brazilië ’topbrander’ Jair Bolsonaro op de ‘presidentstroon’ zit.

Bronnen: der Spiegel, NOS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.