Is MS te genezen door een dieet?

Hersencel

De uitlopers (dendrieten en axonen) zorgen voor het elektrische contact met andere zenuwcellen (afb: Wikicommons)

Het zou volgens onderzoekers goed mogelijk kunnen zijn dat gebrek aan een bepaalde vetzuur het afweersysteem aanzet tot de afbraak van de myelinelaag om de uitlopers van zenuwcellen (axonen). Die autoimmuunziekte wordt multiple sclerose (MS) genoemd en daar bestaat vooralsnog geen medicijn voor/tegen. Het zou, als waar is wat de onderzoekers beweren, dan mogelijk zijn MS te bestrijden met een dieet.
Vetweefsel van MS-patiënten vertoont een tekort aan oliezuur (ook oleïnezuur genoemd), een eenmalig onverzadigd vetzuur dat in van alles en nog wat te vinden is zoals, kaas, noten, eieren en olijven. Dat tekort leidt tot het verlies van stofwisselingssensoren die de T-cellen activeren, een van de afweerceltypen.
Daardoor zou het afweersysteem in actie komen alsof er een ontsteking was geconstateerd, stellen de onderzoekers van Yale. Zonder de dempende activiteit van regel-T-cellen zou dat weer kunnen leiden tot een autoimmuunreactie tegen zenuwcellen met alle kwalijke gevolgen van dien.

Als de onderzoekers MS-patiënten oliezuur toevoegden aan het vetweefsel, dan nam het aantal regel-T-cellen toe. “We weten al een tijdje dat zowel erfelijkheid als omgeving van invloed zijn bij MS”, zegt David Hafler. “Dit onderzoek steunt het idee dat een van die omgevingsfactoren het dieet is.”

Overgewicht

Overgewicht leidt tot ontstekingen en overgewicht is een bekende risicofactor voor MS. Dat was voor Hafler de aanleiding eens naar de invloed van het eetpatroon te gaan kijken. Uiteraard, maar hoe kan het ook anders, zal er meer onderzoek gedaan moeten worden om uit te maken of een oliezuurrijk dieet zou helpen (in sommige gevallen, wellicht).

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.