Natuurlijke stoffen beter dan insecticiden om graan te beschermen

Insectenlijk

Een lijk van de kleine graanboorder (afb: Waqas Wakil)

Het lijkt er op dat natuurlijke stoffen zoals diatomee-aarde beter werken om opgeslagen graan te vrijwaren van insectenvraat dan chemische bestrijdingsmiddelen. Dat hebben onderzoekers rond Thomas Schmitt van het entomologisch instituut in Müncheberg aannemelijk gemaakt.
Vorig jaar werd zo’n 760 miljoen ton graan geoogst. Een groot deel daarvan wordt vaak maandenlang opgeslagen. Schmitt: “Het is cruciaal dat graan tegen insectenvraat wordt beschermd. Nu wordt dat meestal gedaan door chemische insecticiden te gebruiken zoals imidacloprid, een lid van neonicotinoïde-groep. Dat wordt sedert begin jaren 90 op industriële schaal geproduceerd en wordt in zo’n 120 landen gebruikt om suiker- en voederbieten, granen, aardappelen, maïs en uien te ‘kleden’.”

Schmitt, die samenwerkte met onderzoekers uit Griekenland en Pakistan, bekeek twee natuurlijke alternatieven voor die synthetische insecticiden, die zwaar onder verdenking liggen vanwege vogel- en bijensterfte (onder meer). “We gebruikten diatomee-aarde en een voor insecten pathogeen schimmel, Beauveria bassiana, en imidacloprid en combinaties van die drie middelen in verschillende periodes en bekeken welke insecten die behandeling overleefden”, zegt medeonderzoeker Waqas Wakil.
Diatomeeaarde, een mengsel van fossiele diatomeën, wordt gebruikt om haren en nagels te versterken, maar ook als voedingsadditief. Voor insecten blijkt dat goedje onaangenaam te zijn, aangezien het de vetstoffen van de cuticula (een beschermlaag) absorbeert. Daardoor drogen de insecten uit. De diatomeedeeltjes (kalkachtige structuren) zouden ook ook larven en robuustere volwassen insecten beschadigen.
De sporen van de Beauveria-schimmel hechten zich aan de insecten en dringen zich na ontkieming door tot het inwendige. Dat betekent hun dood. Voor gewervelde wezens zijn die sporen onschadelijk.

Meeltor

Het effect van de drie stoffen op de meeltor (Tribolium castaneum), de kleine graanboorder (Rhyzopertha dominica), de rode graankever (Cryptolestes ferrugineus) en de Liposcelis paeta werd onderzocht op verschillende momenten. Schmitt: “De combinatie van de drie stoffen gaf een beter resultaat dan een van de drie stoffen alleen. Dat was te verwachten. Wat ons verbaasde was het langetermijneffect van de stoffen.”

Terwijl in het begin de combinatie van schimmel en insecticide het best scoorde, bleek na honderd dagen in de opslag dat de combinatie van diatomeeaarde en de schimmel het net zo goed deden. Bij een opslag tussen de 150 en 180 dagen deed die combinatie het zelfs beter. Volgens Schmitt worden granen vaak meer dan een half jaar opgeslagen. “De natuurlijke bestrijdingsmiddelen die we hebben getest zouden dus een goed alternatief kunnen zijn voor chemische bestrijdingsmiddelen.”

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.