Krijgen kinderen van gasfornuizen vaker astma?

Gasfornuis

Gasstel (afb: as)

In de VS schijnt er een hoop gedoe te zijn over de schadelijkheid van gasvlammen van, onder meer gashaarden en gasfornuizen voor de gezondheid. De overheid schijnt die zelfs te willen verbieden, maar hoe riskant zijn de verbrandingsproducten van aardgas?
Idealiter ontstaan er bij de verbranding van aardgas (methaan) water en kooldioxide. Doordat de situatie niet ideaal is ontstaan er ook andere minder prettige verbrandingsproducten zoals stikstofoxides en fijnstof van koolstofdeeltjes en die hebben een minder goede invloed op je gezondheid.
De directe aanleiding tot de onrust is een onderzoek dat zou hebben uitgewezen dat zo’n achtste van de astma van kinderen in de VS zou zijn toe te schrijven aan het gebruik van gasfornuizen. In Amerika worden die in zo’n 40 miljoen huishoudens gebruikt.
Toch zou met dit onderzoek de relatie tussen (kinder)astma en gasfornuizen niet keihard zijn aangetoond. Wellicht kunnen aan andere factoren een rol spelen zoals de algemene leefomstandigheden van de gasfornuisgebruikers. Adequate ventilatie kan een (grote) rol spelen. Voor de goede orde: ik (=as) kook ook op gas en heb zelfs nog een ouwerwetse geiser en een gashaard. Ik heb geen astma, maar dat is natuurlijk allesbehalve een wetenschappelijk bewijs.

Bron: der Spiegel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.