Weren pesticiden een eerste haalbare stap naar ‘groene’ landbouw

BestrijdingsmiddelenNiet alle boeren (en ook niet de EU) zijn ervan doordrongen dat de landbouw dringend moet ‘vergroenen’. Dat die stap niet simpel is zal niemand beweren, maar die is absoluut noodzakelijk. Nu denken onderzoekers boeren een ‘opstapje’ te kunnen bieden naar duurzamer landbouw door een ‘derde weg’: het mijden van synthetische bestrijdingsmiddelen.

Volgens de onderzoekers Robert Finger van het ETH in Zürich en Niklas Möhring van de universiteit van Bonn zouden de duurzaamheidsdoelen die de EU en Zwitserland zich hebben gesteld kunnen worden behaald door duurzamere manieren van plantbescherming.
Die ‘derde weg’ zou boeren meer bewegingsvrijheid bieden dan het geheel overschakelen op organische landbouw. Zo zouden ze kunnen besluiten om voor sommige gewassen geen synthetische bestrijdingsmiddelen te gebruiken en wel voor andere gewassen. Helemaal overschakelen op organische landbouw zou volgens het tweetal een te grote stap zijn. De boerenondernemers zouden dan niet alleen moeten afzien van pesticiden, maar ook van kunstmest.

De laatste jaren zouden er goede vorderingen zijn gemaakt met de verwezenlijking van pesticidenvrije landbouwmethoden. Zo zijn er in Zwitserland en Duitsland maar ook in Frankrijk programma’s gestart om boeren die zonder pesticiden willen boeren te ondersteunen. Daarbij gaat het vooral om financiële ondersteuning.

Alternatieven

Het tweetal constateerde dat de pesticidevrij boeren overschakelden op diverse alternatieven voor bestrijdingsmiddelen zoals overstappen op resistente(re) soorten, mechanische onkruidbestrijding en wisselbouw. Desalniettemin zijn de opbrengsten lager dan met pesticidegebruik, maar wel hoger dan in de organische landbouw.
Zonder ondersteuning zou pesticidevrije landbouw vaak niet rendabel zijn, stellen de onderzoekers. Toch denken ze dat deze derde weg op grote schaal toegepast de juiste weg is naar een duurzamere landbouw en ze zien op den duur ook die subsidies wel verdwijnen, want rendabel heeft toch ook te maken met de prijs die boeren voor het producten krijgen? En ondertussen zal er hard gesleuteld moeten worden aan het verbeteren van de opbrengsten in een duurzamere landbouw, vinden de twee.

Bron: phys.org

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.