Kunstmatig ‘slimme’ Gato is wat breder inzetbaar

Gato, brede ki DeepMindEr wordt nogal hoog opgekeken tegen wat kunstmatige intelligentie (ki) genoemd wordt. Er zitten heel wat duistere en nadelige kanten aan die ‘geweldige’ technologie: die vreet energie, hoe een ki-systeem tot zijn conclusies komt is meestal duister en de ‘intelligentie’ beperkt zich vrijwel altijd tot een zeer nauw terrein (schaken, bijvoorbeeld). Nu schijnt de kunstmatig ‘slimme’ Gato maar liefst zeshonderd taken aan te kunnen en slaat hijzij zelfs deskundigen. Pffff, het mag wat, maar hoeveel energie gebruikt zijhji daarvoor en hoe transparant is ‘m’r.Generalistische ki is het grote doel, systemen die niet beperkt zijn tot een benauwd gebiedje maar van meer zo niet veel markten thuis is. DeepMind, het ki-bedrijf van Google, heeft nu Gato ontwikkeld die wat breder inzetbaar dan het gros van de (alle?) andere ki-systemen, maar wordt voorlopig nog wel gezien als ‘voorloper’.
Gato zou zo bijdehand zijn dat ieze Atarispelletjes kan spelen, maar ook gezichten kan herkennen, een gesprek aangaan, blokken stapelen als een echte robot en nog zo’n 596 andere taken meer. Het systeem, een neuraal netwerk, zou de context gebruiken om een antwoord/reactie te formuleren.

DeepMind heeft daartoe een voor vertalen gebruikte vorm van neurale netwerken gebruikt. Het systeem is ‘gevoed’ met gegevens van allerlei databanken. Dat wil niet zeggen dat het ‘slimme’ ding feilloos is. Zo zei hijzij dat Marseille de hoofdstad is van Frankrijk, maar heeft dat iets met intelligentie te maken?
Volgens de DeepMind-onderzoekers doet Gato het merendeel van haarzijn taken (450) goed en kan daarbij zich in de helft van de gevallen meten met deskundigen. Dat is dus een half maar driekwart is net iets meer dan eenderde. Op school zou dit genie blijven zitten.
Gato is pas een beginnetje. Op een dag zal ki de mens overvleugelen en hoeven we niet meer naar school. Ki zal de mensheid besturen en, hopelijk, niet zulke domme dingen doen en besluiten nemen als de mens (denk ik dan maar; as).

Minder ingewikkeld

Gato zit overigens minder ingewikkeld in elkaar dan de meeste andere ki-systemen. Dat zou toe te schrijven aan de wens van de onderzoekers om Gato ook robottaken te laten uitvoeren. Een ingewikkelder systeem met meer parameters zou, pochen ze, om het even welke taak kunnen uitvoeren (vooropgesteld natuurlijk dat dat systeem dan over de benodigde mogelijkheden beschikt). Ga eens vliegen, denk ik, wordt vaak te lastig voor een Gato zonder vleugels of wieken o.i.d.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.