Japan stemt toe afvalwater kernramp in oceaan te lozen

Brandend reactorgebouw Fukusjima

Satellietfoto van reactorgebouw 3 (rechts) en 4 op 16 maart 2011, twee dagen na de ramp (foto: Wiki Commons)

Het was niet zo heel lang geleden ook hier de oplossing voor je afval: gooi het maar in het water. Sindsdien zijn er in sommige landen milieuwetten gekomen die dat kwaad proberen uit te bannen, maar de Japanse overheid wil daar kennelijk niet bij horen. Het radioactieve afvalwater dat sedert de ramp in 2011 op het terrein van de kerncentrales in Fukusjima is opgeslagen  mag van de Japanse overheid in de oceaan geloosd worden. De lozing zou veilig zijn en het milieu nauwelijks belasten, beweert de regering.
Vandaag heeft de Japanse overheid de plannen van de eigenaar, Tokyo Electric Power Company (TEPCO), van de rampcentrales goedgekeurd om het radioactieve afvalwater het volgend jaar in het water te gooien. Omwonenden en buurlanden van Japan zijn minder zeker van de veiligheid en de milieukosten van de voorgenomen lozing. Volgens TEPCO kan de concentratie van zestig (radioactieve) isotopen in het afvalwater worden verlaagd opdat er voldaan wordt aan de veiligheidsnormen.

Dat geldt niet voor tritium, een waterstofisotoop. Volgens wetenschappers zijn de gevolgen van blootstelling aan lage radioactiviteit op mens en omgeving onbekend en kan tritium voor mensen een groter risico betekenen in vis dan in water.
Volgens plan wordt het afvalwater eerst via een pijpleiding vervoerd naar een mengstation, waar het wordt ‘aangelengd’ met zeewater. Vervolgens wordt het mengsel via een onderzeese pijp 1 km van de kust geloosd. Het plan zal in werking treden na een periode van 30 dagen om te reageren op het besluit. Dat lijkt een formaliteit.

1000 vaten

Het radioactieve afvalwater is opgeslagen in duizend vaten/tanks die, uiteindelijk, zo’n 1,37 miljoen ton afvalwater zullen bevatten. TEPCO zocht en kreeg de steun van internationale agentschap voor atoomenergie in Wenen voor zijn lozingsplannen.

Bron: ABC News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.