Tien bestrijdingsmiddelen leiden mogelijk tot Parkinson

BestrijdingsmiddelenMet een nieuwe methode hebben onderzoeksters van de universiteit van Californië in Los Angeles en de Harvarduniversiteit bepaald dat van 288 bestrijdings-middelen er tien zijn die giftig zijn voor dopaminevor-mende cellen en daarmee mogelijk veroorzakers zijn van de ziekte van Parkinson.
Al lang worden bestrijdingsmiddelen verdacht als (mede)oorzaak van de ziekte van Parkinson. Het probleem is dat er zo’n 14 000 verschillende soorten pesticiden zijn met elk een verschillende samenstelling van meer dan duizend verschillende verbindingen. Dan is het nog lastig om uit te vinden wat voor wat verantwoordelijk is. De onderzoeksters zouden een nieuwe techniek hebben gebruikt om de stoffen op schadelijkheid te beoordelen.
Tien bleken direct giftig voor dopaminevormende hersencellen die bij de ziekte van Parkinson in het ongerede raken. De onderzoeksters constateerden ook dat pesticiden die in de katoenteelt in combinatie worden gebruikt giftiger waren dan afzonderlijke middelen.

De onderzoeksters gebruikten gegevens over blootstelling aan 288 pesticiden bij Parkinsonpatiënten die aan eerdere studies hadden deelgenomen. Ze stelden de blootstelling per patiënt vast en bekeken de relatie van bestrijdingsmiddel en Parkinson. Daar rolden 53 kandidaten uit, waarvan de meeste niet eerder verdacht waren en vaak nog steeds gebruikt worden.

Vervolgens werden de effecten van die 53 verdachte bestrijdingsmiddelen getest op dopaminecellen (geherprogrammeerde cellen va Parkinsonpatiënten in een kweek). Daaruit kwam dat genoemde tiental.
Het ging om vier insectenverdelgers (dicofol, endosulfan, naled, propargite), drie onkruidbestrijders (diquat, endothall, trifluralin) en drie schimmelwerende middelen (kopersulfaat (ook gehydrateerd) en folpet). De meeste zijn in de VS nog in gebruik. Afgezien van hun uitwerking op dopaminecellen hebben deze stoffen weinig gemeen.

Bruikbare methode

Volgens Kimberly Paul van de UCLA zou de gebruikte methode bruikbaar zijn voor onderzoek naar de toxiciteit voor dopaminecellen. Als het klopt dat er zo’n duizend verschillende bestrijdingsverbindingen zijn dan kan dat tiental nog aardig oplopen. “We waren in staat afzonderlijke verbindingen beter in te schatten dan eerder gedaan.”

De onderzoeksters willen nu verder onderzoeken welke epigenetische en metabole gevolgen de blootstelling aan pesticiden hebben, waardoor er Parkinson kan ontstaan.

Bron: Science Daily

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.