Vrouwen verwerken emoties anders dan mannen

Hersenactiviteit mannen en vrouwen

Rood en geel zijn de actieve gebieden. De groene gebieden zijn vooral bij vrouwen actief bij het zien van emotionele beelden (afb: univ. van Bazel)

Vrouwen schatten emotionele beelden anders in dan mannen en herinneren zich die ook vaker dan mannen. Bij beelden zonder emotionele lading is er geen verschil. Iets dergelijks schijnen onderzoekers van de universiteit van Bazel (Zwits) te hebben gevonden. Ze waren op zoek naar een relatie tussen emoties, herinneringen en hersenactiviteit bij mannen en vrouwen.

Vrouwen raken over het algemeen meer geraakt door emotionele gebeurtenissen dan mannen. Eerdere studies hebben aannemelijk gemaakt dat emoties het geheugen beïnvloeden. Hoe emotioneler de gebeurtenis hoe waarschijnlijker het is dat die onthouden wordt. Dat zou betekenen dat vrouwen beter zijn dan mannen in geheugentests. Of dat zo is probeerden de onderzoekers te achterhalen door een kleine 3400 proefpersonen vier testjes te laten doen. Daar uit bleek dat bij vrouwen emotionele plaatsjes, vooral als die negatief waren, de emoties hoger opliepen dan bij mannen. Dat bleek niet zo bij ‘neutrale’ plaatjes. In een geheugentest konden de vrouwen zich aanzienlijk meer beelden herinneren dan de mannen, verrassend genoeg vooral bij positieve plaatjes. “Dat lijkt uit te wijzen dat geslachtsafhankelijke verschillen in emotionele verwerking en geheugen terug te voeren zijn op verschillende mechanismes”, zegt onderzoekster Anette Milnik. Van een kleine 700 proefpersonen werden mri-opnames van de hersens gemaakt. De sterkere emotionele reactie op negatieve beelden bij vrouwen zorgde voor een verhoogde activiteit van het motorische gedeelte van de hersens. “Dat steunt het idee dat vrouwen emotioneel expressiever zijn  dan mannen”, zegt medeonderzoekster Klara Spalek. De bevindingen zou kunnen helpen een beter begrip te krijgen voor de verschillende manieren waarop mannen en vrouwen informatie verwerken. Dat is, onder meer van belang,  voor onderzoek aan verschillende neuropsychiatrische afwijkingen, waarbij ook verschillen tussen mannen en vrouwen bestaan .

Bron: Science Daily

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.