Antidepressiva op den duur niet goed voor kwaliteit leven

Antidepressiva dragen bij langdurig gebruik niet wezenlijk bij aan de kwaliteit van het leven als je dat vergelijkt met mensen die ze niet gebruiken, stellen onderzoekers van de Koning Saoed-universiteit rond  Omar Almohammed.
Voor die conclusies gebruikten de onderzoekers gegevens van het Amerikaanse bevolkingsonderzoek MEPS dat de jaren 2005 tot 2025 beslaat, vreemd genoeg een onderzoek naar uitgaven voor de zorg. Daaruit destilleerden de onderzoekers mensen met depressieklachten. In die periode ging het om zo’n 17,5 miljoen volwassen patiënten gemiddeld. Daarvan kreeg iets meer dan de helft (57,6%) medicatie.
Het gebruik van antidepressiva leidde tot een iets verbeterde levenskwaliteit, maar vergeleken met een groep die geen antidepressiva slikte was er zowel geestelijk als lichaam nauwelijks verschil. Dat wil zeggen dat mensen die de antidepressiva twee jaar lang slikten het niet beter deden dan die dat niet deden.

Het moet gezegd dat de onderzoekers geen onderscheid konden maken tussen de gradaties van de depressieve klachten. De onderzoekers vinden dan ook dat er meer onderzoek nodig is. Tja.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.