De aardopwarming in een oogopslag

Aardopwarming

De klimaatlijnen van Hawking (afb: Ed Hawkins)

Er wordt eindeloos geouwehoerd over de aardopwarming /klimaa-tverandering, maar we kunnen waarschijnlijk geen goede voorstelling maken van wat die nu eigenlijk betekent. Deze kaart maakt in een oogopslag duidelijk wat er sedert het begin van de twintigste eeuw aan de hand is, per werelddeel. Europa lijkt het hardst getroffen.
Elke lijn is de temperatuurontwikkeling van een land in dat werelddeel. De koelere jaren zijn blauw de warmere rood(bruin). Deze klimaatlijnen zijn gemaakt door Ed Hawkins van de universiteit van Reading (Eng). Hij kreeg het idee de grafiek te maken in januari als alle grote weerkundige organisaties hun jaaroverzicht van het klimaat geven. Hij heeft ook een webstek ingericht waarop je de ontwikkeling per land kunt bekijken.
“Je hebt geen getallen nodig om de boodschap over te brengen”, zei de hoogleraar tegen de BBC. “Iedereen probeert manieren te vinden om met mensen te communiceren, om bepaalde groepen te interesseren, maar niet iedereen krijgt het mee. Misschien haken mensen af als het om wetenschap gaat. Dit is een manier om die mensen te bereiken.”

Niet uniform

Wat opvalt is dat de aardopwarming in de verschillende delen van de wereld niet uniform is. Zo is er in Europa begin jaren 40 een stevige blauwe band, anders dan in de rest van de wereld. Dat zou met het verschijnsel El Niño te maken hebben. De wereld warmde op terwijl Europa in de greep van de kou kwam en waarschijnlijk had die kou invloed op het verloop van de tweede wereldoorlog. Hitlers troepen hadden daarmee heel wat te stellen in Rusland.

Ik vraag me dan af de die oorlog zelf geen gevolgen had voor het klimaat. Het is bekend dat vulkaanuitbarstingen tijdelijk grote effecten hebben op het klimaat door de vermindering van de zonlichtinval op de aarde. Ik roep maar wat (want leek op elk terrein). Duidelijk is wel dat Europa het meest opwarmt en het Pacifische deel van de wereld veel minder.

Bron: BBC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.